AB Sözcüsü Stano: Minsk anlaşmaları tümüyle uygulanmadan AB’nin Rusya’yla üst düzey diyalog kurması imkansız

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi 2017’den beri ilk kez Rusya'ya gidecek
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Donbass’ta çözümü öngören Minsk anlaşmaları tümüyle uygulanmadan AB’nin Rusya’yla üst düzey diyalog kurmasının imkansız olduğunu söyledi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Rusya’nın Avrupa’da baltalayıcı eylemlerde bulunduğunu öne sürmesinin ardından AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Rusya-AB diyaloğunun geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

© AP Photo / Efrem Lukatsky
Ukrayna’dan Minsk anlaşmalarının uygulanmasına ilişkin kontrolün değiştirilmesi önerisi

Sputnik’e demeç veren Stano, Borrell’in iddiasının ardından taraflar arasında güvenlik konusunda diyalog kurulmasının mümkün olup olmadığı sorusu karşısında “Rusya’yla olan tüm üst düzey diyaloglar, Rusya’nın 2014’te Ukrayna’da sergilediği saldırganlık ve Kırım’da sürdürdüğü ilhak nedeniyle AB tarafından askıya alındı. Minsk anlaşmalarının tümüyle uygulanması, AB-Rusya ilişkilerinde değişiklik olması açısından önem taşıyor” yanıtını verdi.

Stano, Rusya’nın AB’yle yapıcı diyalog içinde olmaya ilgi göstermediğini tutarlı bir şekilde, özellikle de son dönemdeki eylemleriyle ortaya koyduğunu savundu.

2014 yılında Ukrayna yaşanan darbe sürecinden bu yana bozuk olan Rusya-AB ilişkileri, son dönemde Donbass’ta yaşanan olumsuz süreç nedeniyle bir kez daha gerildi. Başta Çekya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı ve Moskova’nın buna verdiği simetrik yanıt, gerilimin iyice tırmanmasına neden oldu.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!