ABD: Çin’in roketi yarın sabah Türkmenistan’a düşebilir

ABD: Çin'in roketi yarın sabah Türkmenistan'a düşebilir
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Çin’in kontrolden çıkan roketi yörüngede kontrolsüz düşüşünü sürdürüyor. ABD Savunma Bakanlığı, roketin yarın sabah erken saatlerde Türkmenistan’da bir çöle düşebileceğini açıkladı.

Çin’in 29 Nisan’da uzay istasyonu için yollanan ve ilk modülü taşıyan roket kontrolden çıkmasının ardından yörüngedeki düşüşünü sürdürüyor.

CNN’in aktardığına göre; Pentagon, roketin yarın sabah erken saatlerde Türkmenistan’da bir çöle düşebileceğini belirtti.

29 Nisan’da uzaya fırlatılan roket, Çin Uzay İstasyonu’nun ana modülünü taşıyordu. Ancak beklenmedik bir hata ile modülden ayrıldı.

Long March- 5B Y2 roketi
© AFP 2021 / STR
Kontrolden çıkan ve Dünya’ya düşmekte olan uzay roketiyle ilgili Çin’den ilk açıklama

Roketin kontrolünün kaybedilmesine yol açmıştı. Long March 5B isimli o roket, kontrolü kaybedildiğinden beri Dünya’nın çevresinde saatte 27 bin 600 kilometre hızla dolaşıyor.

Uzmanların konuyla ilgili yaptıkları açıklamalara göre Long March 5B, 8-10 Mayıs tarihleri aralığında atmosfere girecek ve Dünya’ya doğru düşmeye başlayacak.

Bu bağlamda elde edilen bulgular ve tahminler, roketin Türkiye’nin de aralarında olduğu bir grup ülkeden birine düşebileceğini gözler önüne seriyor.

Pentagon sözcüsü Mike Howard ise bunları konuşmak için erken olduğunu, roketin nereye düşeceğini ancak ve ancak düşüşten birkaç saat önce takip edilebileceğini savunuyor.

Konuyla ilgili tartışmalar devam ederken Gianluca Masi isimli bir gök bilimci ise bu roketi ilk kez görüntüledi.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!