ABD ve İran gemileri uzun bir aradan sonra Basra Körfezi’nde yeniden karşı karşıya

ABD ve İran gemileri uzun bir aradan sonra Basra Körfezi'nde yeniden karşı karşıya
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

ABD ve İran savaş gemilerinin, Basra Körfezi’nde bir yıldan uzun aradan sonra tekrar karşı karşıya geldiği bildirildi. ABD tarafından, bu karşılaşmanın 15 Nisan 2020’den bu yana ABD-İran arasında yaşanan ilk ‘güvensiz ve profesyonellik dışı karşılaşma’ olduğu belirtildi.

ABD donanmasının Basra Körfezi ve çevresinde konuşlu 5. Filosunun Sözcüsü Komodor Rebecca Rebarich, yaptığı açıklamada, Bahreyn açıklarında devriye görevi yapan ‘Monomoy’ ve ‘Wrangell’ sahil güvenlik gemilerinin, İran Devrim Muhafızları’na ait bir destek gemisi ve üç hücumbot tarafından tehlikeli şekilde engellendiğini belirtti.

Filonun yayımladığı görüntülerde Devrim Muhafızlarına ait ‘Harth 55’ adlı geminin 2 Nisan’da bölgede seyreden ABD sahil güvenlik gemisi Monomoy’un önünü aniden kestiği, geminin olası bir çarpışmayı önlemek için motorunu kapatmak zorunda kaldığı görüldü.

‘Yakın geçişler çarpışma riski doğuruyor’

© AFP 2021 / CHRISTOF STACHE
ABD Sayıştayı raporu: ABD ordusu, Rusya ordusu karşısında savunmasız

Bu tür yakın geçişlerin denizde çarpışma riski doğurduğuna dikkati çeken Sözcü Rebarich, “ABD mürettebatı köprüden köprüye telsizle çok sayıda uyarı yaptı, gemi düdüğünü 5 kez kısa aralıklarla öttürdü. Harth 55 köprüden köprüye telsiz uyarılarına yanıt verse de güvensiz manevralarını sürdürdü. Uyarılardan yaklaşık 3 saat sonra ABD gemilerinin savunma manevralarına başlamasının ardından İran araçları uzaklaşarak mesafeyi açtı” ifadesini kullandı.

Sözcü Rebarich, olayın Basra Körfezi’nde 15 Nisan 2020’den bu yana İranlılar ile yaşanan ilk ‘güvensiz ve profesyonellik dışı karşılaşma’ olduğunun altını çizdi.

İran’ın 2018’de bu türden manevralara son verdiğini, 2019’un neredeyse tamamında bu türden hiçbir hadisenin yaşanmadığını ifade eden Rebarich, 2017’de 14, 2016’da 35 ve 2015’te 23 hadise yaşandığını anımsattı.

Rebarich, “ABD Deniz Kuvvetleri teyakkuzda olmayı ve profesyonel tarzda hareket etmeyi sürdürecektir ancak komutanlarımız nefsi müdafaa durumunda karşılık verme hakkına sahiptir” değerlendirmesinde bulundu.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!