Affiliate Marketing Tüketiciyi Markayla Tanıştırıyor, Satış Sitesine Yönlendiriyor, Bütçeyi Doğru Kullanmayı Sağlıyor

Influencer marketing kampanyalarında tavsiye edilen ürün ve hizmetin satışından yapılan anlaşma uyarınca alınan paya dayalı Affiliate Marketing Satış Ortaklığı Pazarlaması, markalara önemli getiriler sağlıyor. Doğru Influencer ve hedef kitle araştırması ile gerçekleşen Affiliate Marketing sayesinde satışlar artıyor, ekonomi canlanıyor, pazarlama bütçeleri markaları yormuyor. Digital Exchange’in uzman marketing ekibi sahaya yeni çıkacak markalar için “Büyük bütçelerle yapılan yüksek takipçiye sahip ınfluencer kampanyaları her zaman başarıyı sağlamıyor. Önemli olan ürünü ve hizmetin satışını sağlamak, tüketiciyi markanın sitesine yönlendirmek ve bilinirliği artırmak; tüm bunları da Influencer ile satış ortaklığı yaparak gerçekleştirmekten geçiyor” dedi.

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Markaların ürün ile hizmetlerini satma ve tanıtma için en etkin şekilde kullandıkları yöntemin başında sosyal medya pazarlaması geliyor. Türkiye’de 60 milyonu bulan sosyal medya kullanıcı sayısının etkisi ile dijital marketing son dönemde en çok tercih edilen pazarlama usulüne dönüştü. Takipçisi 10 binin üzerinde olan makro Influencer’lar ile bu sayı 10 binin altında bulunan mikro Infulencer’lar aracılığıyla gerçekleşen bu kampanyalara için geçen yıl 7.9 milyar TL harcama yapıldı. Rakamdan aslan payını alan Influencer marketing alanında ise, başarının anahtarını yüksek bütçe ve en ünlü Influencer değil Affiliate Marketing’den yani Satış Ortaklığı Pazarlaması’ndan geçiyor. Influencer Marketing kampanyalarında sosyal medya ünlüsü, takipçi sayısına oranla paylaşımı karşılığında sabit bir ücret talep ederken, Affiliate Marketing yönteminde ise takipçi sayısından bağımsız olarak Influencer kampanyadan markaya sağladığı başarı oranında gelir elde ediyor. Peki, kampanyalarda bütçe ve tanınırlık avantajı sunan Affiliate Marketing konusunda sisteme yeni dahil olan markalar nasıl bir strateji izlemeli? 126 ülkede Influencer marketing çalışmalarına imza atan Digital Exchange’in uzman ekibi, ‘Affiliate Marketing’ konusunda markalara bir dizi öneride bulundu. İlk olarak bu çalışmanın bir ‘tavsiye’ marketing sistemi olduğu konusunda markaları uyaran Digital Exchange ekibi, şu ifadelere yer verdi:

Influencer Kendini Başarıya Odaklıyor

“Markalar, dijital marketinge girerken çok tanınmış, takipçi sayısı milyon ve üzeri olan; öte yandan paylaşım başına yüksek ücretler talep eden Influencer’lar ile çalışmayı arzu ediyor. Markalarının ancak bu isimle yan yana geldiğinde daha değerli olduğuna dair bir inanç taşıyor. Fakat dijital marketingin ilk kuralı ‘Doğru ürün ve hizmeti, doğru Influencer ile sunmaktır. Bu noktada milyonlarca takipçisi olan fakat aktif olarak takip edilme oranı kendisinden on hatta yüz kat daha az bir sosyal medya ünlüsüne göre daha kısır bir Influencer ile büyük bütçeli bir anlaşma yapmak, markalara her zaman kazanç sağlamaz. Aksine bu durum markanın çok zor şekilde kazandığı paranın yanlış marketing nasıl yapılır konusunda edindiği çok pahalı bir tecrübeye dönüşebilir. O nedenle markalar, bir ürün ve hizmeti pazarlarken mutlaka Affiliate Marketing konusuna ağırlık vermeliler. Böylece sosyal medya ünlüsü tanıttığı/tavsiye ettiği ürünün satışını ne kadar fazla sağlarsa, kazancının o derece yüksek olduğunu bilir ve kendini başarıya o oranda odaklamış olur.”

Hedef Kitle Seçimi İyi Yapılmalı

Affiliate Marketing konusunun Influencer’lar için daima kolay kabul edilen ve anlaşma sağlanan bir alan olmadığı, sosyal medya ünlüsünün bu yöntem ile kendini sınaması ve takipçilerinin hem beğeni hem de satın alma davranışı açısından teste tabi tutulması anlamına geldiğini belirten Digital Exchange ekibinin verdiği bilgiler şöyle oluştu:

“Affiliate Marketing yani Satış Ortaklığı Pazarlaması, bir markanın ürün ve hizmetinin satışından elde edilen kârın anlaşma uyarınca Influencer ile paylaşılmasını kapsıyor. Özellikle e-ticaret siteleri tarafından tercih edilen bu yöntem ile Influencer, o markanın bir takım üyesi gibi hareket ederek ürünün ve hizmetin daha çok satılması noktasında gayret gösteriyor. Markalar da büyük tanıtım bütçelerini baştan vermeyerek, tanıtım noktasında bir mali sıkıntıya düşmemiş oluyor. Önemli olan ürüne ve hizmete uygun Influencer’ı bulmaktan geçiyor. Burada;

-Hedef kitle tespiti

-Ürün ve hizmetin eksiksiz anlatımı

-Yönlendirme yapılacak satış yerinin doğru seçilmesi

-Fiyat ve performans değerlendirmesi yapılması büyük önem taşıyor. Tüm bu unsurların hayata geçmesinin ardından ise Türkiye’de çok üyesi bulunan TikTok, Instagram, Facebook, LinkedIn ya da YouTube mecralarından biri veya birkaçında uzun soluklu bir kampanyaya imza atmak gerekiyor.”

Hem Enerji, Hem Bütçe Sağlığı İçin

Sosyal medya kampanyalarının sadece Influencer’a değil, ürüne ve markaya da kazandırdığı pazarlama yönteminin Affiliate Marketing olduğunu belirten Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk ise, “Bu çalışmayı yapan markanın değeri, tüketicinin gözünde artar. Dijital dünyadaki bilinirliği yükselir. Kalite algısında olumlu yönde değişme olur. Öte yandan markalar Affiliate Marketing sayesinde bütçelerini de doğru şekilde kullanmış olur ve başka sosyal medya pazarlama alanlarına açılmak için hem enerji, hem de maddi olanak sağlarlar” dedi.

Bu Hataları Yapmaktan Kaçının

Markalara Affiliate Marketing konusunda yapılabilecek yanlışlardan da söz eden Pamuk, şu uyarılarda bulundu: “Affiliate Marketing yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle ürün ve hizmet için sitenize tüketicileri yönlendireceğiniz için, kampanyanın öncesinde sitenin alışveriş güvenliği gözden geçirilmeli, sitenin performansını üst seviyede tutacak teknik tedbirler alınmalı. Aynı zamanda kampanya için yanlış niş seçilmemeli, içerik eksik olmamalı, SEO kuralları tam olarak yerine getirilmeli, gelir hedefinde gerekçi olmayan rakamlara çıkılmamalı, kitleyi artırmaya dönük çalışmalar göz ardı edilmemeli. Bu noktalara da dikkat edilirse ve profesyonellerle çalışılırsa, markalar Affiliate Marketing yaparken ciddi kazançlar elde edebilirler.”

 

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!