AKP’nin hayat standardı: Daha çok çalış, daha az kazan; sabret!

AKP’nin hayat standardı: Daha çok çalış, daha az kazan; sabret!
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

AKP’li vekillere göre bir çiftçinin iPhone cep telefonu olması lüks ve artık asgari ücretlinin bile kapısının önünde arabası var. Bir başka vekil de ‘artık Türkiye’de ev ya da araba almanın eskisi kadar zor olmadığını’ söylüyor.

TR724’ten Yusuf Dereli’nin haberine göre Türkiye’de her 1.000 kişiye düşen otomobil sayısı 157! Söz konusu rakam Almanya’da 575, Fransa’da 570, İngiltere’de 528, İtalya’da 655, Hollanda’da 517. AB ortalaması ise yaklaşık 570 civarı. Ayrıca asgari ücretle çalışan bir Avrupalı 10-12 maaşıyla C segment bir otomobil alabiliyor. Türkiye’de asgari ücretle çalışan bir işçi ise bunun için ortalama 100 asgari ücret ödemek zorunda!

Cep telefonlarında da durum pek farklı değil. Bir ABD’li ya da Avrupalı örneğin iPhone 12 almak için maaşının yarısını veriyor. Bir Türk ise aynı telefon için 5 ay çalışmak zorunda! Özetle, AKP rejimi insanları ‘asgari’ düzeyde yaşamaya razı etmiş görünüyor. Cuma hutbelerinde verilen ‘sabredin’ mesajı da boşuna değil. AKP’nin 19 yılın sonunda ülkeyi getirdiği nokta bu; daha çok çalış, daha az kazan, daha fazla öde ve haline şükret; zira fakirlik senin için daha hayırlıdır!

AKP rejimi yıllardır insanlara ölümü gösterip sıtmaya razı ediyor. İktidarda kalması için çaba sarf etmesine de gerek yok; muhalefeti ‘öcü’ gibi göstermesi yetiyor. “Biz gidersek aç kalırsınız, ekonomi çöker, maaş bile alamazsınız” diyerek korkuttuğu kitleleri, asgari hayat standartlarında yaşamaya razı ediyor. Bunun için dini argümanları kullanmaktan da çekinmiyor. Cuma hutbelerinde insanlara ‘sabır’ tavsiye ediliyor, ‘fakirliğin daha hayırlı olduğu’ anlatılıyor.

KURU EKMEK NEYİNİZE YETMİYOR!

Yaklaşık iki ay önce CHP Grup Başkanvekili Engin Altay kürsüde yaptığı konuşmada, “Millet aç, midesine kuru ekmek dışında bir şey girmiyor.” derken AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin “O zaman aç değiller!” demişti. Daha sonra aynı kişinin arkadaşlarıyla yediği yemeklerin faturasını bile belediyeye ödettiği ortaya çıktı.

ÇİFTÇİNİN İPHONE TELEFONU OLUR MU?

Geçtiğimiz haftalarda AKP Sözcüsü Mahir Ünal’ın açıklamaları gündem olmuştu. Katıldığı bir televizyon programında, “Bizden önce bardak bile yoktu!” diyen Ünal, “Bizi mahvettiniz diyen çiftçinin cebinde iPhone 6 var.” diyordu. Ünal’a göre bir çiftçinin iPhone marka cep telefonu olması lükstü!

ASGARİ ÜCRETLİNİN ARABASI VAR!

Geçtiğimiz hafta bir başka AKP’li vekil sahne aldı. Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Türkiye’de hayat standartlarının nasıl yükseldiğini anlattığı konuşmasında, “Artık asgari ücretlinin evinin önünde arabası mevcut.” diyordu. Tepkiler üzerine, “O sözler Apartman görevlileri için söylemiştim.” dedi.

GERÇEKLİKLE BAĞLARI TAMAMEN KOPTU

Son olarak yine AKP Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, katıldığı bir programda çok tartışılacak açıklamalarda bulundu: “Standart çok yükseldi. Artık ev sahibi olmak, araba sahibi olmak hiç zor değil.”

İktidar temsilcilerini dinleyince Türkiye gerçekleriyle bağlarının tamamen koptuğunu düşünüyorsunuz.

HAYAT STANDARDI YERLERDE SÜRÜNÜYOR

Nergis’e göre ev ve araba almak kolay ancak rakamlar öyle demiyor. EBS Danışmanlık’ın son verilerine göre Türkiye’de 24 milyon 144 bin 857 adet motorlu kara taşıtı var. Her 1.000 kişiye 289 araç düşüyor. Her 1.000 kişiye düşen otomobil sayısı ise 157. Peki Avrupa’da durum nedir? Her 1.000 kişiye düşen otomobil sayısı Almanya’da 575, Fransa’da 570, İngiltere’de 528, İtalya’da 655, Hollanda’da 517, Belçika’da 508, Norveç’te 520. AB ortalaması ise 569. En yakın rakam Romanya’ya ait; 355! O bile Türkiye’nin iki katından fazla… 

TÜRKİYELİLER, 10 KAT FAZLA ÇALIŞMAK ZORUNDA!

Somut örnek verelim; Avrupa’da C segment sıfır bir otomobilin güncel fiyatı ortalama 25 bin Euro. Yaklaşık 10-12 asgari ücrete denk geliyor. Aynı marka otomobil Türkiye’de ise 300 bin lira civarında yani yaklaşık 100 asgari ücret ödemek zorundasınız. Bir Türkiyeli, sıfır otomobil almak için bir Avrupalıdan 10 kat daha fazla çalışmak zorunda! Aynı şey ikinci el otomobiller için de geçerli, cep telefonları için de, et, süt, peynir gibi temel gıda maddeleri için de!

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!