Aynısefa bitkisinin faydaları nelerdir? Aynısefa bitkisi nerede yetişir?

Aynısefa bitkisinin faydaları nelerdir? Aynısefa bitkisi nerede yetişir?
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Aynısefa bitkisi Akdeniz bölgesine özgü olsa da Türkiye’nin birçok yerinde yetişir. Bahçelerde estetik duruşuyla süs bitkisi olarak tercih edilen aynısefa bitkisinin boyu genellikle 1-2 metreye kadar uzayabilir. Özellikle güneşin bol olduğu, kumlu ve killi gevşek toprakları sever, bu topraklarda daha kolay yetişir. Çiçekleri turuncu renklidir ve duruşuyla bulunduğu yerde çok güzel bir görüntü sağlar. İlk olarak mart ayında açmaya başlayan çiçekleri, sonbaharın sonuna kadar kalabilir.

Aynısefa bitkisinin faydaları

Antibakteriyel özelliği ile mikroplara karşı iyi bir doğal tedavi seçeneğidir. Kulak enfeksiyonlarında tedavisinde tercih edilir. Cildin kolajen üretimini arttırarak ve cildi sıkılaştırmaya yardımcı olur. Boğaz ağrılarında kullanılır. Vücuttaki toksinleri atıcı özelliktedir. Ağız içi iltihaplarda iltihap sökücü olarak kullanılabilir. Mide ülseri ve gastrit problemlerinde ilaç tedavisini destekleyici  ve ilerleyen hastalıklarda örneğin mide kanserinin tedavisinde kullanılır. İçerdiği yüksek antioksidan ile kanserli hücrelere karşı savaşır. Hazmı kolaylaştırır, sindirime yardımcı olur. Safra kesesi rahatsızlıklarında tercih edilir. Kalp ve damar hastalıklarında ilaç tedavisinin yanı sıra doğal bir terapi seçeneği olarak kullanılabilir.  Menopozun etkilerini azaltır. Deri iltihabı tedavisinde etkili bir terapi yöntemidir. Mide kramplarına iyi gelir. Hem bedeni hem de ruhu sakinleştirici olarak tüketilebilir. Merhem şeklinde hazırlanarak ciltte meydana gelen yara, kesik ve yanıkların tedavisinde uygulanabilir.

Aynısefa bitkisi nasıl kullanılır?

1.Aynısefa çayı: Sarı ya da turuncu renkli aynısefa çiçeklerinin kurutulması ve çay şeklinde demlenmesi ile tüketilebilecek olan aynısefa bitkisi faydalarını içilmeye başlandığı ilk andan itibaren gösterebilmektedir. Aynısefa bitkisinin faydalarını görebilmek amacıyla hazırlanacak olan çayın tavsiye edilen karışım oranı da bir bardak çay için bir çay kaşığı ölçüsünde kurutulmuş aynısefa çiçekleridir. Çayı hazırlama yöntemi olarak ise kurutulan yaprakların suya atılması ve yaklaşık olarak 15 dakika kadar kaynatıldıktan sonra ocaktan alınarak demlenmeye bırakılması olduğu söylenebilir. Demleme işleminin ardından doğrudan tüketilebilecek olan aynısefa bitkisi çayı arzuya göre bal ya da limon ile tatlandırılabilir. Tüm bunların yanı sıra dileyen kişiler aynısefa bitkisinin faydalarını görebilmek amacıyla bu bitkinin çiçeklerini salatalarında da kullanabilmektedir.

2. Duşta kullanım: 250 ml suya bir yemek kaşığı kurutulmuş Aynısefa bitkisi atılır ve duş esnasında kullanılır.

3. Aynısefa merhemi: 300-350 gram aynısefa bitkisi ince kıyılır. 500 gram margarin tavada eritilerek kızdırılır içine bitkiler dökülür. Çıtırdaması beklenir, karıştırılır ve ateşten çekilir. Ağzı kapalı olarak sabaha kadar serin ve karanlık yerde tutulur. Ertesi günü tekrar hafif ısıda bir bezden süzecek sıvı haline gelene kadar ısıtılır. Süzüldükten sonra, temiz kaplara doldurulur ve üzerlerine  süzerken bezde kalan posalarda eklenmelidir.

4. Siğiller için merhem: 500 gram margarin tencerede eritilir ve yağ yeterince kızdıktan sonra 3 avuç kadar bitki sapı ince ince kıyılır. Kıyılmış saplar, yaprak ve çiçek tencereye atılır ve karıştırılır. 2-3 dakika sonra tencere ateşten çekilir ve kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Gece boyunca serin bir yerde bekletilir. Ertesi gün hafifçe ısıtılır, üstüne iki kat tülbent yerleştirilmiş bir süzgeçten geçirilerek süzülmeye bırakılır. Bitki özsuyu dibe çökerek küflenmeye sebep olduğu için posaları sıkılmaz. Ağzı kapalı şekilde az az kaplara bölerek ilk sıcaklığı geçene kadar bekletilir ve sonrasında buzdolabında saklanır. 1 hafta içinde tüketilmelidir.

Aynısefa bitkisini kimler kullanmamalı?

Anne adayları ve emziren kadınların aynısefa bitkisini tüketmeleri önerilmez. Buna ek olarak da diyabet hastalarının kullanmadan önce doktorlarına mutlaka danışmaları gerekir.

KAYNAK: HABER7
Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!