“AYT’DE TÜRKÇE ZORLADI, MATEMATİKTE ORTALAMA ARTABİLİR”

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sona erdi. 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT'de adaylara soruları yanıtlamaları için 180 dakika süre verildi. Alan Yeterlilik Testi’nin, öğrencilerin kazandıkları bilgileri, soru içerisinde doğru kullanarak çözüme ulaşmalarını sağlayan bir sınav olarak hazırlandığını söyleyen Bilfen Liseleri Bölüm Başkanları, öğrencilerinden gelen geri dönüşler doğrultusunda değerlendirmelerde bulundu. Uzmanlar, Türkçe’nin bu yıl kolay olmadığını, matematikte ise ortalamanın artabileceğini belirtti.

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

“TÜRKÇE GEÇEN YILA GÖRE DAHA ZORDU”
Dr. Görkem İldaş’ın hazırlayıp sunduğu Yolun Başındayken programına katılan Bilfen Liseleri Tarih Bölüm Başkanı Turgut Özel, Türkçe’nin geçen yıla göre daha zor olduğunu kaydetti. Özel, Divan Edebiyatı’ndan beş soru sorulduğuna dikkat çekerek “Sınava, Divan Edebiyatı mührünü vuracak” ifadelerini kullandı. Söz konusu soruların belirleyici olacağına işaret eden Özel, sosyal alanda en zorlayıcı kısmın Türkçe olduğunu dile getirdi. Özel, tarihin geçen yıla oranla daha kolay olduğunu belirtirken, coğrafyada ise çevre sorunlarına çokça yer verildiğini böylece toplumda farkındalık yaratılmak istendiğini bildirdi. Özel, tarihte soruların geçen seneye göre daha kolay olduğunu belirtirken zorlayıcı soru sayısının yine 2021 ile kıyaslandığında dörtten ikiye düştüğünü ifade etti.
“GEOMETRİ SORULARI, MATEMATİKTE BELİRLEYİCİ”
Bilfen Liseleri Matematik Bölüm Başkanı Mahmut Şişmanoğlu, 2021 AYT Sınavına göre kıyasla bu sene matematikte ortalamanın artabileceğini söyledi. Soruların müfredata uygun olduğunun altını çizen Şişmanoğlu, ‘dokuz geometri sorusunun’ matematik alanı için belirleyici olacağına vurgu yaptı. Şişmanoğlu sınavın genel olarak iyi çalışan, gönül veren öğrencilerin yüzünü güldüren bir sınav olduğunu dile getirdi.
“KONU HAKİMİYETİ OLAN ÖĞRENCİ İÇİN KOLAY”
AYT’ye ilişkin önemli analizlerde bulunan Bilfen Liseleri Fizik Bölüm Başkanı Hakan Özdemir ise kimyada öncüllü ve sayısal soruların sınavı zorlaştırdığını belirtirken; fizikte ise bilgi ağırlıklı soruların sorulduğunu ve konu hakimiyetine sahip olan öğrenciler için soruların kolay çözülebilir nitelikte olduğunu kaydetti. Özdemir, biyoloji alanında 11. sınıftan yedi, 12. sınıftan ise altı soru sorulduğunu söyleyerek; birden fazla kazanımın tek bir soruda sorulması nedeniyle çeldiriciliğin yüksek olduğuna dikkat çekti.
“YORUM GÜCÜ OLAN HEDEFİNE ULAŞIR”
Bilfen Liseleri Tarih Bölüm Başkanı Turgut Özel, sosyal bilimler alanında disiplinler arası ilişkinin son yıllarda artmaya başladığına dikkat çekti. Özel, doğrudan bilgi değerlendirmenin yanında, farklı disiplinlerdeki bilgileri kullanarak yorum yapabilme gücünün de ölçüldüğünü söyledi. Öğrencinin bir alanda öğrendiği bilgiyi farklı bir alana taşıyabilmesinin önemine dilkat çeken Özel, “Bir din kültürü sorusu içinde hem tarih hem coğrafya barındırabiliyor” dedi. Bu noktada öğrencilerin literatür bilgisine sahip olmasının sınavda başarı için önemli olduğunu vurguladı.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!