Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, yüksek enflasyonun en önemli ve öncelikli konularından olduğunu belirterek, “Fiyat istikrarı olmadan sürdürülebilir bir büyüme ve refah artışından bahsedemeyiz” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, pandemi nedeniyle ödeme güçlüğü çeken firmalara yönelik kredilerin yeniden yapılandırılma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
Enflasyonla ilgili de konuşan Elvan, “Önümüzdeki en önemli ve en öncelikli sorun yüksek enflasyon. Fiyat istikrarı olmadan sürdürülebilir bir büyüme ve refah artışından bahsedemeyiz. Merkez bankası sıkı para politikasındaki kararlı duruşunu sürdürdükçe başarı da gelecek” ifadelerini kullandı.
Bakan Elvan, firmalara yönelik kredi yapılandırılmalarına ilişkin “Ödeme güçlüğü çeken firmalarımızın kredilerinin yeniden yapılandırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde uygulamaya geçeceğiz” dedi.
Elvan, “Temmuz ayıyla birlikte KGF destekli iki yeni mekanizma hayata geçecek, buradan müjdesini de vermek istiyorum” şeklinde konuştu.
Bakan Elvan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ‘Müşterek Konsey Toplantısı’nda konuştu.
Elvan, “Pandemi yaralarını gidermek için uygulanan politikalar küresel ekonominin yeni şokları absorbe edebilme kapasitesini de zayıflattı. Bugün geldiğimiz noktada gelişmiş ülke Merkez Bankaları tarafından piyasaya olağanüstü miktarlarda likitide verildiğini biliyoruz. Pek çok ülkede bütçe açıklıkları ve boşluluk oranları rekor seviyeye ulaşmış durumda. Hizmetler sektörü başta olmak üzere çok ciddi istihdam kayıpları yaşandı. Küresel emtia fiyatlarında yani petrolde, tarım ve sanayi emtialarında rekor seviyede yükselişler söz konusu. Bu durumda kendini enflasyon tehdidi olarak ortaya koyuyor. ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin enflasyon beklentilerindeki artış finansal piyasaları da doğrudan etkiliyor. Yurt dışından gelen her yeni veri ya da yapılan bir açıklama piyasalarda oynaklığın artmasına sebep olabiliyor” dedi.
Elvan, aşılamada çok ciddi bir ivmenin söz konusu olduğunu vurgulayarak, “Bu gelişmenin hizmetler sektörünü ve istihdamı olumlu etkilemesini bekliyoruz. Ticaret ortaklarımızdaki toparlanma dış talebin güçlü seyrine büyük katkı veriyor. İç talebin kontrollü bir şekilde devam etmesi ve turizm gelirlerinin artması şartıyla ödemeler dengesi cephesinde de bir sorun görmüyoruz. Salgından etkilenen esnaf ve işletmelerimize ciro kaybı, gelir kaybı ve kira desteği gibi hibeler sunduk. Vergi ve sosyal güvenlik primi ödemelerinde ertelemeler, KDV ve kira stopajlarında indirimler yaptık. Reel sektörümüzü desteklemek üzere kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, nakdi ücret desteği ve normalleşme desteği gibi mekanizmaları devreye aldık. Mevcut temellerimizi güçlendirmenin yanında Covid-19 sonrası dönemde en iyi şekilde hazır olmak için ekonomi ve hukuk alanlarında çok güçlü bir reform programı oluşturduk” dedi.