Biden: Türkiye ile ilerleme kaydedeceğimizden eminim

Biden: Türkiye ile ilerleme kaydedeceğimizden eminim
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile pozitif ve verimli bir görüşme yaptıklarını belirterek, “Ekiplerimiz görüşmelere devam edecek, Türkiye ile ABD arasında gerçek bir ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum” dedi.

ABD Başkanı Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi, Ukrayna’nın muhtemel NATO üyeliği ve Rusya ile ikili ilişkilere yönelik açıklamalarda bulundu.

Görüşme konusunda, “Pozitif ve verimli bir toplantı yaptık. Toplantının çoğu baş başaydı” ifadesini kullanan Biden, “Ekiplerimiz görüşmelere devam edecek. Türkiye ile ABD arasında gerçek bir ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum” dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele çabalarına değinen ABD Başkanı, ‘yapılacak çok fazla işin’ olduğunu kaydederek, “Gardımızı düşürme vakti değil” diye konuştu.

Putin ile Cenevre’de yapacağı görüşmenin, zamanlama açısından çok doğru bir anda organize edildiğini dile getiren Biden, “Başkan Putin’e, işbirliğini seçmesi durumunda, işbirliği yapabileceğimiz alanlar olduğunu açıkça ortaya koyacağım. İş birliğini seçmemesi ve eskiden olduğu gibi davranmaya devam etmesi durumunda, buna yanıt vereceğiz. Anlaşamadığımız alanlarda kırmızı çizgilerimizi net bir şekilde belirtmeliyiz” ifadesini kullandı.

Biden, “Rusya ile çatışma aramıyoruz” diye ekledi.

Biden’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Tüm dünya liderleri bugün, Putin ile görüşeceğim için bana teşekkür etti. Ukrayna’nın, NATO’ya katılmadan önce ülke içindeki yolsuzluğu bitirmesi ve tüm kriterleri karşılaması gerekiyor. Rusya’nın Ukrayna’daki varlığı, Ukrayna’nın NATO’ya girişine engel değil. Ukrayna’yı, kendi fiziksel güvenliğini sağlayabilecek bir konuma getireceğiz. Navalnıy’ın ölümü, Rusya’nın temel insan haklarına uyma niyetinde olmadığını gösterir. Bu bir trajedi olur ve tüm dünya ile ilişkileri bozar. Benimle de. Vladimir Putin, akıllı ve sert olmasının yanı sıra saygın bir rakip.

‘Cumhuriyetçilerin liderliği parçalandı’

Tüm liderlerin tek tek karşılanmasının ardından sosyal mesafe kuralına uyularak aile fotoğrafı çektirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Karargahı'nın içindeki avluda çektirilen aile fotoğrafında, ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın arasında yer aldı.
© REUTERS / KEVIN LAMARQUE
2030 Stratejisi’nin kabul edildiği NATO bildirisinde Rusya ile normalleşme reddedildi, Çin ‘güvenlik riski’ ilan edildi

Öte yandan Biden, ABD iç siyasetine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Brüksel’deki NATO Liderler Zirvesi sonrasında düzenlediği basın toplantısında Biden, “Cumhuriyetçi Parti’nin sayısal anlamda büyük ölçüde azaldığını söylemenin uygun olduğunu düşünüyorum” dedi.

Biden, eski Başkan Donald Trump’a atıfta bulunarak, “Cumhuriyetçi Parti’nin liderliği parçalandı ve partinin Trump kanadı, içeride büyük bir kısmı oluşturuyor. Ancak bu kesim, Amerikan halkının önemli bir azınlığı konumunda” diye devam etti.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!