Bilim insanlarından yeni balık keşfi: ‘Yaşayan fosil’ 100 yıl yaşıyor, hamileliği 5 yıl sürüyor

Everest Dağı’nın yüksekliği yeniden hesaplandı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Fransa’da yapılan araştırmaya göre, yaklaşık 420 milyon yıldır var olan Coelacanth cinsi dev balığın 100 seneye kadar yaşayabileceği bildirildi.

Fransa’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, soyu dinozor çağına kadar dayanan Coelacanth cinsi balığın 100 yıla kadar yaşayabildiği açıklandı.

Üzerindeki çizgiler sayıldı

Fransa, Montpellier Üniversitesi’nde yapılan çalışmada, “Yaşayan fosil” lakaplı balığın müzede bulunan vücut örneğini, ağaç halkalarından yaş algılaması yöntemine benzer bir şekilde, üzerindeki çizgileri sayma yöntemiyle incelendi.

Yavaş büyüyor

NTV’de yer alan habere göre, çalışmanın bulguları Current Biology dergisinde yayınlanırken, balığın ekstra bir şekilde yavaş büyüdüğü ve yaklaşık 100 sene yaşayabileceği bildirildi.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya

© Fotoğraf : @Chinanews.com
Çin’de 244 milyon yıl öncesine ait balık fosili bulundu

Coelacanth cinsinin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için cansız örnekleri incelenirken balıkların erkeklerinin 40 ila 69 yaşlarında cinsel olarak olgunlaştığı, dişilerinin 50’li yaşların sonlarına kadar cinsel olgunluğa ulaşmadığı ve hamilelik sürelerinin 5 yıla kadar sürdüğü bildirildi.

Boyu 1.8 metreye ulaşıyor

Hamilelik süresini, incelenen embriyoların yaşlarının hesaplanması yöntemiyle tespit eden bilim insanları, bu türün erkeklerinin, 1.8 metre uzunluğa ve 90 kiloya ağırlığa ulaşabildiğini aktardı.

Fransa, Montpellier Üniversitesi’nden Dr Bruno Ernande, “Coelacanth’ın yaşam tarihini bilmek, soylarının devamı için daha güçlü koruma sağlayabilir” dedi.

Araştırma ile ilgili açıklamada bulunan Scripps Oşinografi Enstitüsü’nden Harold Walker, bu beş yıllık gebeliğin balık veya herhangi bir hayvan için “çok garip” olduğunu söyledi.

Soyunun tükendiği düşünülüyordu

Yaklaşık 420 milyon yıldır var olan Coelacanth’ların 1938’de Güney Afrika açıklarında canlı olarak bulunana kadar soylarının tükendiği düşünülüyordu.

Bilim insanları ise uzun zamandır Coelacanth’ların yaklaşık 20 yıl yaşadığına inanıyorlardı.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!