Britanya ile AB, nihayet Brexit ticaret anlaşmasına vardı

Britanya ile AB, nihayet Brexit ticaret anlaşmasına vardı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışı (Brexit) sonrasına yönelik olarak ticaret anlaşmasına varmak amacıyla 31 Ocak’tan beri yürütülen müzakerelerde, ‘anlaşmasız Brexit’ mühletine 7 gün kala, sonunda uzlaşmaya varıldı.

Yılan hikayesine dönen ticaret anlaşmasıyla ilgili ilk açıklamayı Londra’da Britanya’nın Muhafazakar Partili Başbakanı Boris Johnson yaptı:

* Anlaşma tamam.

* Britanya kamuoyuna 2016 referandumunda ve geçen yılki seçimde vaat edilen her şey bu anlaşmayla yerine getirildi.

* Paramızın, sınırlarımızın, yasalarımızın, ticaretimizin ve balıkçılık yaptığımız suların kontrolünü geri kazandık. 

* Anlaşma, Britanya’nın her parçasındaki aileler ve işyerleri için harika haber. Bugüne dek AB ile sıfır gümrük vergisi ve sıfır kotaya dayanarak varılan ilk serbest ticaret anlaşmasını biz imzaladık.

* Bu, her iki tarafın imza attığı en büyük ikili ticaret anlaşmasıdır, 2019 itibarıyla 668 milyar sterlin değerinde ticareti kapsamaktadır.

* Anlaşma aynı zamanda artık AB’nin uydusu olmadığımızı, AB kurallarına bağlı olmadığımızı, Avrupa Adalet Divanı’nın rolünün olmadığını ve egemenliğe geri dönme konusundaki tüm kilit kırmızı çizgilerimizin yerine getirildiğini garanti ediyor. 1 Ocak 2021’de tam siyasi ve ekonomik bağımsızlığa sahip olacağımız anlamına geliyor.

* Puan bazlı göç sistemi, Britanya’ya girenler üzerinde bize tam kontrol sağlıyor ve insanların serbest dolaşımı sona eriyor. 

* Birleşik Krallık’ın tamamı için rekor sürede ve son derece zorlu şartlar altında çok büyük iş başardık ve böylece iç pazarlarımızın bütünlüğü ile bunun içindeki Kuzey İrlanda’nın yerini koruduk.

* Brexit’i gerçekleştirdik ve artık bağımsız ticaret yapan ulus olarak elimizdeki harikulade fırsatlardan tam manasıyla yararlanabiliriz, dünya çapında diğer ortaklarla ticaret anlaşmaları yapabiliriz. 

AB’nin icra organı Avrupa Komisyonu’nun Başkanı Ursula von der Leyen de Brexit ticaret anlaşmasıyla ilgili Brüksel’de basın toplantısı düzenledi.

Müzakerelerin çok zorlu geçtiğini ve anlaşma için ciddi mücadele ettiklerini söyleyen Von der Leyen, şöyle konuştu:

“Sonunda bir anlaşma sağladık. Uzun ve dönemeçli bir yoldu ama iyi bir uzlaşı sağladık. Bu, adil ve dengeli bir anlaşma. İki taraf için de doğru ve sorumlu olan olan buydu.”

Von der Leyen, anlaşmanın hem AB hem de Britanya’nın çıkarına olduğunu dile getirerek “Sonunda Brexit’i geride bırakıp yolumuza devam edebileceğiz” dedi.

Varılan anlaşmanın bu aşamadan sonra Britanya parlamentosu, AB üyesi ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyor.

 

 

 

 

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!