Çin’de ‘virüs pasaportu’ uygulaması başlıyor

Çin'de 'virüs pasaportu' uygulaması başlıyor
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Çin, ülke içi seyahatlerde ‘sağlık sertifikası’ uygulamaya başlıyor. Uygulamada, vatandaşların test sonuçları veya aşılanma durumları gibi bilgiler yer alacak.

Çin’de, ülkenin en çok kullanılan sosyal medya uygulaması WeChat üzerinden kullanılacak yeni bir uygulama, vatandaşların sağlık bilgilerinin kontrol edilebildiği bir ‘dijital pasaport’ işlevi görecek. 

Dün başlatılan uygulamada, ülke içinde seyahat eden vatandaşların koronavirüs test sonuçları ve aşılanma bilgileri yer alacak. 

© AFP 2021 / Wang Zhao
Çin Devlet Başkanı Şi’den QR kodla seyahat önerisi

Dışişleri bakanlığı sözcüsü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, uygulamanın ‘dünyadaki ekonomik iyileşmeyi ilerletmeye ve sınır ötesi seyahatleri kolaylaştırmaya yardımcı olmak için’ hayata geçirildiği belirtildi. 

Programda, Çin vatandaşlarının koronavirüs durumlarını belirten ve hali hazırda kullanılmakta olan ‘QR sağlık kodu’ sistemi geliştirilerek insanların aşılanma durumunu da içerecek şekilde tasarlandı.

Ancak söz konusu uygulama, şu an için yalnızca Çin vatandaşlarının kullanımı için geliştirildi. Öte yandan, Çin vatandaşları uygulamada yer alan bilgilerinin çıktısını da alabilecekler. 

Uygulamayla birlikte böylece, dünyada ‘koronavirüs aşı pasaportu’ geliştiren ilk ülke Çin oldu. 

Çin’in yanı sıra, ABD ve İngiltere gibi ülkeler de benzer uygulamaları hayata geçirmeyi planlıyor.

Aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) de, insanların üye ülkelerde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla ‘yeşil aşı kartı’ üzerinde çalışıyor. 

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!