Dört kişilik ailenin aylık beslenme harcaması açıklandı

Denetimler artıyor, zamlar durmuyor: Sadece fiyata değil, gramaja da dikkat
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin (Bisam) hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı, Mart ayındaki 2 bin 716 TL’den, Nisan ayında 2.816 TL’ye yükseldi.

Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarının farklı olduğunun altı çizilen Bisam açıklamasına göre, yetişkin bir erkeğin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 758 lira, yetişkin bir kadın için 733 lira, 15-18 yaş bir genç için 800 lira, 4-6 yaş arası bir çocuk için 524 lira olarak hesaplandı.

© DHA
Dört kişilik ailenin aylık beslenme harcaması açıklandı

Bisam’ın raporunda, “Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda harcamaları için yapması gereken zorunlu tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 9 bin 739 liraya ulaşıyor” denildi ve şu ifadelere yer verildi:

“Günlük harcamalarda Nisan’da en yüksek maliyet grubunu 31.75 lira ile süt ve süt ürünleri oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 17.98 liraydı. Sebze ve meyve için yapılması gereken harcama miktarı 17.74 lira, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 5.91 liraydı. Katı yağ ve sıvı yağ ise 6.71 lira, yumurta için 1.38, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 4,32 lira harcanması gerekiyordu.”

Her bir aile bireyinin sağlıklı beslenmesi için gereksinim duyduğu gıda grubu ve alması gereken kalori miktarının da farklı olduğunun altı çizilen raporda, şöyle denildi:

Örneğin tüketilmesi gereken ekmek miktarı kadın ve erkek açısından anlamlı düzeyde farklıdır. Süt ve süt ürünleri tüketiminde 15-18 yaş arasındaki bir gencin harcama gereksinimi, yetişkin erkek ve kadından fazlayken, yumurta 4-6 yaş grubu için daha önemlidir.  Günlük 93.85 liralık harcama içinde en maliyetli tüketim 8.86 lira ile 15-18 yaş arası bir gencin tüketmesi gereken süt ve süt ürünleri miktarıdır. 4-6 yaş arası bir çocuğun tüketmesi gereken yumurta miktarı yetişkinlerden fazladır.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!