“Erdoğan, Merkez Bankası rezervlerinin satıldığını kabul etti”

“Erdoğan, Merkez Bankası rezervlerinin satıldığını kabul etti”
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

MB’nın bilanço ve işlemlerini en iyi bilen isimlerden Turhan’a göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk defa rezervlerin satıldığını kabul etti.

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, 128 milyar dolarlık rezervle ilgili yeni bir aşamaya geçildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının satır aralarını okuyan Turhan, “İlk defa hükümet tarafından, en yetkili ağızdan rezervlerin satıldığı kabul edilmiş oldu.” dedi.

Gelecek Partili İbrahim Turhan, Dünya gazetesine yaptığı açıklamada önemli bilgiler verdi. Turhan, “Sayın Cumhurbaşkanı ‘Ödemeler dengesi tarafından bir sıkıntıyla karşılaşmamak için planlı ve kontrollü döviz işlemi yapıldı’ dedi. Kendisine teşekkür etmeliyiz. Çünkü ilk defa hükümet tarafından, en yetkili ağızdan rezervlerin satıldığı kabul edilmiş oldu.” dedi.

ŞEFFAF İHALEYLE DÖVİZ SATILABİLİR, AMA BU OLMADI

Merkez Bankası’nın bilançolarını ve işlemlerini en iyi bilen isimlerden Turhan, 130 milyar dolar rezervi satanların Cumhurbaşkanı’na yanlış bilgi verdiklerini belirterek, “Hem para ve kur politikası metnine bunları yazacaksınız hem de aynı zamanda bu yazdıklarınızın tamamen tersi bir uygulamayla döviz satacaksınız. Bundan daha aleni yanlış bilgilendirme olur mu?” diye konuştu.

Merkez Bankası’nın kurlarda aşırı dalgalanma görüldüğünde alış ya da satış yönünde müdahalelerde bulunabileceğini kaydeden Turhan, bunun ancak şeffaf ihaleler yoluyla yapılabileceğine dikkat çekti.

ALICILAR BELLİ DEĞİL, SORUŞTURMA ŞART

130 milyar doları bulan döviz satışında bir istismar, haksız kazanç ve hukuka aykırılık olmadığı iddiasında bulunulduğunu hatırlatan Turhan, bunun ancak adil ve tarafsız bir soruşturmayla ortaya çıkabileceğini söyledi. Turhan “Zira yöntem şeffaf değildi. Satışın hangi yöntemle, hangi dönemde, hangi kurdan ne kadar yapıldığı, alıcıların da kimler olduğu belli değil” diye konuştu.

REZERV NE KADAR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası rezervinin 95 milyar dolar olduğuna dair bilgisinin yanlış olduğunu kaydeden Turhan, “5 Şubat itibarıyla 96.4 milyar dolar brüt rezerv var. Ama yükümlülüğümüz de var. Bunları düşünce kalan net uluslararası rezerv 14.1 milyar dolar. Üstelik bunun hepsi Merkez Bankası’nın da değil. Piyasayla, yani bankalarla yapılan swaplar 41.7 milyar. Tutar, Katar’dan alınan 15 milyar da eklenince 56.7 milyar yapıyor. Net rezerv ne kadar 14.1 milyar, bundan toplamı 56.7 milyar olan bankalarla yapılan swapı ve Katar’dan ‘hatır çeki’ ile alınan tutarı düşünce geriye kalıyor eksi 42.6 milyar. Yani Türkiye’nin net döviz rezervi söylendiği gibi 95 milyar dolar değil, eksi 42.3 milyar dolardır.”

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!