Ermenistan’da muhalefet, Paşinyan’ın seçim çağrısını reddetti: ‘Önce istifa’

Ermenistan'da muhalefet, Paşinyan'ın seçim çağrısını reddetti: 'Önce istifa'
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Ermenistan’da muhalefet, Başbakan Nikol Paşinyan’ın ‘erken seçim’ çağrılarını reddetti. Muhalifler, önce Paşinyan’ın istifa etmesini istedi.

Ermenistan’da muhalif kanadın başbakan adayı olan Vazgen Manukyan, destekçilerinin toplandığı bir miting sırasında, “Erken seçimlerin düzenlenmesini desteklemekle beraber (Başbakan Nikol) Paşinyan görevdeyken söz konusu seçimlerin düzenlenmesine karşıyız” açıklamasında buılundu.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Gasparyan
© Sputnik
Ermenistan Genelkurmay Başkanı’nın görevine Cumhurbaşkanı’nın onayı olmadan son verilecek

Manukyan, Ermeni güçlerin birçok bölgeden çekilmesi ile sonuçlanan Karabağ çatışmalarına atıfla, “Paşinyan’ın nasıl savaş yürüttüğünü gördük, seçimleri de aynı yöntemle yürütmesini istemiyoruz” diye devam etti.

Muhalif başbakan adayı, Ermenistan’da erken seçimlere gidilmesini kabul etmeleri için en başta Paşinyan’ın istifa etmesi ve geçici bir hükümet kurulması gerektiğini belirtti.

Manukyan, ‘sadece bu şartların yerine getirilmesi halinde bir sene içerisinde erken parlamento seçimleri için tarih belirlenebileceğini’ kaydetti.

Karabağ’daki çatışmaları, Ermeni güçlerin bir dizi bölgeden çekilmesi ile sonlandıran anlaşmayı imzalayışından beri kendisine yöneltilmekte olan istifa çağrılarını reddeden Başbakan Paşinyan, mart başındaki bir mitinginde, parlamentodaki muhalif kanadın kabul etmesi halinde bu sene içinde Ermenistan’da erken seçimlerin düzenlenebileceğini söylemişti.

Ermenistan yasalarına göre parlamentonun feshedilmesi için başbakanın istifa etmesi gerekiyor. Eğer parlamento iki defa üst üste yeni bir başbakan üstünde anlaşamazsa otomatik olarak erken seçim sürecine giriliyor.

Daha önce Paşinyan muhalif kanada, istifası halinde kendi adaylarını öne çıkarmayacakları vaadini içeren bir belge imzalamaları teklifinde bulunmuştu. Fakat muhalifler söz konusu teklifi kabul etmemişti.

Paşinyan: Şartlarımızın kabul edilmesi halinde erken parlamento seçimlerine hazırız

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, erken parlamento seçimlerini organize etmeye hazır olduğunu, fakat meclisteki muhaliflerin sunulacak olan şartları kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Parlamentoda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Paşinyan, şunları söyledi:

“Meclis muhalefeti önerimizi kabul ederse, 2021 yılında kararlaştırılan zaman dilimi içinde erken seçim yapma imkanına sahip olacağız. Seçimler, halk dayanışmasını yeniden tesis etmenin bir yoludur. Ve iktidar, seçimlerin adil ve özgür yapılacağının garantörü olmalı. Parlamento muhalefetinin temsilcileriyle görüşmeyi planlıyorum”.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!