Hindistan’da liberal tarım yasasına karşı Traktör Yürüyüşü: 300’den fazla polis yaralandı, 200 çiftçi gözaltına alındı

Hindistan'da liberal tarım yasasına karşı Traktör Yürüyüşü: 300'den fazla polis yaralandı, 200 çiftçi gözaltına alındı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Hindu milliyetçisi iktidarın liberal tarım yasasını protesto eden çiftçilerin 26 Ocak Cumhuriyet Bayramı’nda başkent Delhi’deki polis barikatlarını traktörlerle ezip geçerek Kızıl Kale’ye girdiği eylemin bilançosu netleşti.

Delhi polisinin attığı gaz fişeklerinin isabet ettiği bir çiftçinin direksiyon kontrolünü kaybetmesiyle traktörün devrilmesi sonucu öldüğü eylemde, 300’den fazla polisin yaralandığı, 200 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Polis, çiftçi liderlerine karşı ‘çeşitli yerlerde isyan, kamu mallarına zarar verme ve kamu görevlilerine ölümcül silahlarla saldırı’  gibi ithamlarla 22 suç duyurusunda bulundu. 

Farm law stir: Delhi Police detain 200 Farmers’ protestors in connection with Republic Day violence!!! https://t.co/JFK7zPJISy

— We People of India (@WePeopleofIN) January 27, 2021

Yüzlerce Twitter hesabı askıda

Twitter, eylemle ilgili manipülasyon ve dezenformasyon yaptığı gerekçesiyle 550 hesabı askıya aldığını açıkladı.

Aylardır barışçı devam eden eylemlerde ilk kez şiddet yaşanmasından provokatör unsurların karışmasını sorumlu tutan çiftçi liderleri, Traktör Yürüyüşü’ne şiddet karışması üzerine 1 Şubat’taki Bütçe Günü’nde parlamentoya yürüme planlarını askıya aldı. 

Dün Delhi’de kontrolü kaybeden polisin daha sonra çiftçileri Kızıl Kale’den çıkardığı ve bugün çok sıkı güvenlik önlemleri eşliğinde başkentte durumun sakin olduğu kaydedildi. 

26th Jan Tractor Parade which #GodiMedia doesn’t want us to see.

Watch & RT this video.

#PeacefulProtestContinues pic.twitter.com/bEiU2QtDzD

— Tractor2ਟਵਿੱਟਰ (@Tractor2twitr) January 27, 2021

Anamuhalefetteki Kongre partisi, İçişleri Bakanı Amit Şah’ın istifasını talep etti.

Çiftçi liderleri, örgütleri ve sendikaları, son açıklamalarında, Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) hükümetinin, tarım sektörünü liberalleştiren yasayı iptal etmesine değin eylemlere devam edeceklerinin altını çizdi. 

Yılda 10 binden fazla çiftçi intihar ediyor

Hindistan’da iklim krizinin körüklediği kuraklık ve seller, çekirge istilaları gibi nedenlerle zaten başları dertte olan çiftçilerin pek çoğu borçlarını ödeyemedikleri için intihara başvuruyor.

Büyük şirketlerle toprak sahiplerinin lehine yasa

Sadece 2019’da 10 binden fazla çiftçinin intihar ederken, Başbakan Narendra Modi’nin tarım sektöründe deregülasyona giderek büyük şirketlerle büyük toprak sahiplerini güçlendiren yasası, bardağı taşıran damla oldu.

2.9 trilyon dolarlık Hindistan ekonomisinin yüzde 15’ini tarım sektörü çeviriyor. 

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!