Hong Kong’da İngiltere yanlısı protestolar yasaklandı

Hong Kong'da İngiltere yanlısı protestolar yasaklandı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde, şehir yönetiminin İngiliz sömürgesinden kurtarılarak Çin’e devrinin yıl dönümünde düzenlenen geleneksel protestolar yasaklandı.

Polis, 1997 yılı devir teslimi münasebetiyle İngiltere yanlısı mitinglerin yapıldığı Victoria Park’ı kapatarak, insanları kapalı alana girmeleri veya o bölgede kalmaları halinde yargılanabilecekleri konusunda uyaran flamalar astı.

Hong Kong Baş Sekreteri John Lee, Pekin tarafından mitingleri bastırmak için çıkarılan ulusal güvenlik yasasını savunarak, istikrarı sağlamak üzere gelecek yıl bu yasanın daha fazla kullanılacağını söyledi.

John Lee, ulusal güvenlik yasasının insan haklarına saygı gösterilmesini şart koştuğunu ve insanların basın ve toplanma özgürlüğünden yararlanmalarına izin verdiğini ifade etti.

© AFP 2021 / Samuel Corum
Çinli yetkililerden Hong Kong eylemlerine destek veren ABD’ye: Aynı manzarayı şimdi kendi pencerelerinden izleyebilirler

Bölgede ulusal güvenlik yasası kapsamında büyük ölçekli gösteriler yasaklanırken, birçok aktivist ve gazeteci tutuklandı ya da Hong Kong’u terk etmek zorunda kaldı.

Hong Kong Ulusal Güvenlik yasası

Çin’in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran 2020’de oy birliğiyle kabul edilen yasa, Çin hükümetinin onayı sonrasında Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, içeriği itibarıyla asıl olarak Haziran 2019’da suçluların Çin’e iadesini öngören yasa tasarısına karşı başlatılan ve yıl sonuna kadar kitlesel eylemlere sürdürülen Batı yanlısı protesto hareketini hedef alıyordu.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!