Hürriyet yazarı Selvi: Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olmak yerine başbakan olmayı hedeflediği söyleniyor

Hürriyet yazarı Selvi: Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olmak yerine başbakan olmayı hedeflediği söyleniyor
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

CHP ve İYİ Parti’nin ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’ önerisini netleştireceğini belirten Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, “Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olmak yerine başbakan olmayı hedeflediği söyleniyor” iddiasında bulundu.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, “Muhalefetin sistem önerisi” başlıklı yazısında, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı yerine başbakan olmayı hedeflediğini öne sürdü.

Selvi, yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Millet ittifakının Cumhurbaşkanı adayı kim olacak konusu 2023 seçimlerinin en önemli sorusunu oluşturuyor. Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Meral Akşener isimleri konuşulurken, Abdullah Gül ismi şu sıralarda pek gündeme getirilmiyor. Ha, bir de Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusu var. Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı adayı olabileceği yönünde bir sinyal verdi ama hemen ardından, millet ittifakı ortakları olarak belirleyeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olmak yerine başbakan olmayı hedeflediği söyleniyor.”

Selvi, “CHP’nin önerisi kısmen ‘Meclis hükümeti’ modelini çağrıştırıyor.CHP, Almanya, İspanya ve Belçika’daki, ‘yapıcı/kurucu güvensizlik’ modelini esas alıyor. Hükümet kuruluşu kolaylaştırılırken, hükümetin yıkılması zorlaştırılıyor. Siyasi istikrarsızlığa neden olmamak için Meclis, başbakan üzerinde uzlaştığı takdirde hükümet düşürülebiliyor. İYİ Parti’nin modelinde de hükümetin Meclis içinden çıkması, başbakan ve bakanların parlamentoya karşı sorumlu olması hükmü getiriliyor. Hükümet hakkında güven oylaması, bakanlar için de gensoru müessesesi öneriliyor” ifadelerini kullandı. 

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!