İran’da İslam Devrimi’nin 42. yıl dönümü kutlanıyor

İran'da İslam Devrimi’nin 42. yıl dönümü kutlanıyor
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

İran’da her yıl ülke genelinde halk yürüyüşleri ile kutlanan İslam Devrimi, bu yıl Kovid-19 salgını gölgesinde kutlandı.

İran’da İslam Devrimi’nin 42. yıl dönümü kutlamaları başta başkent Tahran olmak üzere birçok kentte başladı. Her yıl ülke genelinde halk yürüyüşleri ile kutlanan devrim yıl dönümü, bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının gölgesinde kutlandı.

Iran: Fireworks, Light Show in Tehran Mark 1979 Islamic Revolution Anniversary pic.twitter.com/8aOPck5Ea7

— Fars News Agency (@EnglishFars) February 10, 2021

​Tahran’da bulunan Azadi meydanında düzenlenen törenlere katılanlar, araç ve motosikletlerden oluşan konvoylarla devrimin 42. yıl dönümünü coşkuyla kutladı.

İran'da İslam Devrimi’nin 42. yıl dönümü kutlanıyor.
© İHA
İran’da İslam Devrimi’nin 42. yıl dönümü kutlanıyor.

‘İran direnmeseydi bugün Trump zafer kazanmış olacaktı’

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkenin bu yıl dönümüne ekonomik zaferle girdiklerini belirterek, “Tüm dünya halkları, bugün için İran’a borçlu. Eğer İran, Beyaz Saray’da oturan bir önceki Başkan Donald Trump karşısında direnmeseydi bugün Trump zafer kazanmış, biz ise nükleer anlaşmadan çıkmış olacaktık” dedi.

ABD ile müzakereden ötürü iftihar ettiklerini belirten Ruhani, “Müzakere, hiçbir zaman kötü bir şey değil, modern dünyada her devletin bunu yapması gerekiyor. Biz düşmanlarımız ile müzakereden iftihar duyarız” ifadelerini kullandı.

Devrim, 1979’da gerçekleştirildi

İran’da 1978 tarihinde başlayan halk hareketleri ve toplumsal olaylardan sonra Şah Muhammed Rıza Pehlevi, ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Pehlevi’nin ülkeyi terk etmesinin ardından İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Ayetullah Humeyni, 1 Şubat tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’ten Tahran’a gelmiş, 11 Şubat 1979 tarihinde İran’da devrimin gerçekleştirildiğini resmi olarak ilan etmişti.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!