İran’dan ABD yaptırımlarına nispet yerli aşı: Devrim Muhafızları Komutanı ‘Amerika’ya aşı verme vakti geldi’ dedi

İran'dan ABD yaptırımlarına nispet yerli aşı: Devrim Muhafızları Komutanı 'Amerika'ya aşı verme vakti geldi' dedi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

ABD yaptırımları yüzünden Kovid tedavisine erişmesi engellenen İran, geliştirdiği çeşitli yerli aşılardan birini törenle tanıttı. Törende konuşan Devrim Muhafızları Başkomutanı Selami ‘Amerikalılara yardım edip korona aşısı vermenin zamanı geldi” dedi.

Aralık 2019’da başlayan koronavirüs pandemisinde ABD yaptırımları yüzünden Batı’dan ilaç, tedavi ve aşıya ulaşamayan İranRusya’nın Sputnik V aşısının yerli üretimine geçmenin yanısıra kendi yerli aşılarını da geliştiriyor. 

Nura isimli yerli aşının tanıtıldığı törene, İran Sağlık Bakanı Said Namaki ve diğer sağlık yetkililerinin yanısıra Devrim Muhafızları Başkomutanı Hüseyin Selami de katıldı.

Iran unveils homegrown recombinant Noora vaccine for #COVID19

Read more: https://t.co/VGCYH5gM5N pic.twitter.com/hmBBb0rvVk

— Press TV (@PressTV) June 27, 2021

ABD yaptırımlarına karşı zafer niteliğinde

Devrim Muhafızları Başkomutanı, törende yaptığı konuşmada, ABD’nin yaptırımlarına karşılık, “Korona aşısını Amerikalılara vermenin zamanı geldi” vurgusunu yaptı.

Selami, Bakiyetullah Üniversitesi Tıp Bilimleri Fakültesi’nin geliştirdiği Nura aşısının tanıtımında, “Artık Amerikalıları aşılamanın ve eksiklikleri varsa onlara yardım etmeye hazır olduğumuzu duyurmanın zamanı geldi” dedi.

‘Bu aşıyı onurlu ve sevgili İran milletine ve hatta aşıyı kullanma imkanı olmayan diğer mazlum milletlere sunduklarını’ dile getiren Başkomutan, ilkin 16 ay önce gündeme gelen yerli aşıları geliştirmelerini “Yüce Allah’ın bu koşullarda büyük İran milleti için yarattığı büyük bir zafer” olarak değerlendirdi.

Selami, ‘tehlike zamanlarında her zaman öncephede yer alan Devrim Muhafızlarının pandemide de savaş meydanında olduğu gibi tüm imkanlarını ve araçlarını koronavirüsle mücadeleye adadığını’ vurguladı.

General Selami: Korona aşısını Amerikalılara vermenin zamanı geldi https://t.co/j3To3m0rVf pic.twitter.com/z6sio3ZmFy

— IRNA Türkçe (@Irna_Turkish) June 27, 2021

Klinik deneylerin 1. Fazı başladı

Bakiyetullah Üniversitesi Tıp Bilimleri Fakültesi Dekanı Hasan Abulghasemi de “16 aylık çabalarımız nihayet Nura aşısıyla sonuç verdi. Son 5 aydır İran Gıda ve İlaç Dairesi’nin gözetiminde fareler, tavşanlar, maymunlar üzerinde yaptığımız deneylerin sonuçları Sağlık Bakanlığına sunuldu” diyerek şöyle devam etti:

“Klinik deneylerin 1. Fazı’na bugün başlayan Nura, rekombinant bir aşıdır. Çok az yan etkisi vardır ve yüksek koruma sağlamaktadır. Birinci, ikinci, üçüncü faz klinik deneyleri tamamlar tamamlamaz bakanlıktan yerel kullanım yetkisi almayı bekliyoruz.”

“İlk etapta 1 milyon doz üretmeyi planladığımız Nura aşısını hızlı şekilde ayda 3 milyon doz üretim düzeyine çıkarmayı umuyoruz.”

Kullanım yetkisi alan Bereket aşısı Hamaney’e yapıldı

İran devletinin sahibi olduğu Şifa ilaç şirketi tarafından geliştirilen, 13 Mart 2021’de 2/3. Faz klinik deneylerine başlanan ve 13 Haziran 2021’de acil kullanım yetkisi alan Kovİran Bereket aşısı, önceki gün dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e yapıldı. 

Iran’s Leader receives Iranian-developed COVID vaccine pic.twitter.com/8GLmsSvuZZ

— Press TV (@PressTV) June 26, 2021

Ortadoğu’da Kovid-19 aşısı üreten ilk ülke

Dün İran’ın Actoverco ilaç şirketi, Rusya’nın Sputnik V aşısının yerli üretimine başlarken, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, İran’ın Ortadoğu’da Kovid-19 aşısı üreten ilk ülke olduğuna dikkat çekti.

Koronavirüs aşısı üretenler kulübünde

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rabiye, salı günkü basın toplantısında “İran’ın son on yıllardaki en büyük başarılarından biri az sayıdaki ülkenin dahil olduğu koronavirüs aşısı üretenler kulübüne katılmasıdır” vurgusunu yaptı.

Iran Joins Global Club of Coronavirus Vaccine Producershttps://t.co/zFQ6RPDV2s pic.twitter.com/zmlBbhoIs1

— Fars News Agency (@EnglishFars) June 22, 2021

Önde gelen aşı ihracatçılarından biri olma hedefi

Bugün resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan İran Pastör Enstitüsü (PII) Başkanı Dr. Alirıza Biglari, ‘İran’ın yerli aşı üretiminin iç talebi karşılamakla kalmayıp aynı zamanda önde gelen aşı ihracatçılarından biri haline geleceğini, bunun İran için büyük başarı ve ulusal gurur kaynağı olacağını’ söyledi.

Health Minister: Iran to Become COVID-19 Vaccine Exporterhttps://t.co/sZoyRH1Bqk pic.twitter.com/qhECCW7TOk

— Fars News Agency (@EnglishFars) June 27, 2021

​İran, koronavirüs aşısı üretme yeteneğini kazanmak bakımından dünyadaki 6. ülke ve Batı Asya’da ilk ülke oldu.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!