ISO TS 13027 Hijyen Sanitasyon Belgelendirmesi

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

ISO TS 13027 hijyen sanitasyon belgelendirmesi nedir? Hijyen belgesi hangi standartları kapsar? İşletmenize ne gibi faydalar sağlar? İşte detaylar!

ISO TS 13027 belgesi, gıda ürünleri üretimini yapan işletmelerde insan sağlığı için önemli olan hijyen ve sanitasyon kurallarından meydana gelen ISO standartları bütünüdür. 2008 yılında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulmuş olan ISO TS 13027 standartları, gıda ürünleri üretimi yapan işletmelere üretim sırasında uymaları gereken standartlar konusunda yol gösterici ve kısıtlayıcı işleve sahiptir.

İnsan sağlığını ön planda tutularak hazırlanmış olan bu standartlar kapsamında aynı zamanda insan sağlığına dost olan çevre koşullarının sağlanması da amaçlanmıştır. Dolayısıyla da bu standartlar sayesinde gıda ürünleri üretiminde sağlığa yönelik risk oluşturabilecek tehdit unsurlarının engellenmesi sağlanmıştır.

Hijyen ve Sanitasyon Belgesi Nedir?

Hijyeni ve sanitasyon belgesi, gıda ürünleri üretimleri sırasında hem hijyen hem de sanitasyon kurallarını göz önünde bulunduran bir ISO standartları belgesidir. Gıda maddelerinin temiz ve tüketici sağlığına zararsız bir şekilde, temiz ortamda üretilmesini sağlamak için oluşturulmuş olan hijyen kurallarının yanı sıra bu standartlar sanitasyon kurallarını da içermektedir.

İnsan sağlığının ön planda tutulması ve insan sağlığına verilen önemin en üst seviyeye çıkarılması için yapılması gereken tüm işlemler de sanitasyon standartları kapsamında ele alınmıştır. Gıda sektörüne yönelik oluşturulmuş olan bu standartlar; gıda maddelerinin hem kimyasal hem fiziksel hem de biyolojik açıdan sağlıklı bir şekilde üretilmelerine ortam hazırlar. Bu sayede gıda ürünleri, hijyen ve sanitasyon çalışmaları sayesinde insan sağlığı standartlarına uygun bir şekilde üretilmiş olur.

ISO TS 13027 hijyen ve sanitasyon belgesi, bir işletmenin tüm bu standartlara uygun olarak temiz bir ortamda ve temiz içerikli gıda ürünlerinin üretimini yaptığını ifade eden belgedir.

ISO TS Hijyen ve Sanitasyon Standardı Nedir?

Hijyen ve sanitasyon belgesi, birtakım standartlar dahilinde oluşturulmuştur. Bu standartlar;

  • Gıda üretim alanlarının yapısı ile ilgili standartlar,
  • Büro, yemekhane, tuvalet ve revir gibi ortak alanlarla ilgili temizlik kuralları,
  • Aydınlatma ve ısıtma kuralları,
  • Depolama alanlarının hijyen ve sanitasyonu ile ilgili kurallar,
  • Personellerin temizlik ve sanitasyon ile ilgili uyması gereken kurallar,
  • Kontrol noktalarında uyulması gereken kurallar,
  • Gıda üretimle ilgili temizlik ve sanitasyon kuralları,
  • Depolama ve sevkiyat ile ilgili uyulması gereken kurallardır. Bu kuralların her birine büyük özen gösterilerek tüm gıda üretim süreci planlaması yapılarak aynı zamanda gıda üretimi hijyenik ve sağlıklı ortamlarda gerçekleştirilmiş olur.

ISO TS 13027 Hijyen Sanitasyon Belgelendirmesi Ne İşe Yarar?

ISO TS 13027 belgesine sahip olan üretim tesisleri, aynı zamanda bu belgesinin birçok faydasını görmektedir. Bu belge sayesinde;

  • İşletmenin prestiji ve güvenilirliği arttığından pazaryerindeki pazarlama alanı da daha geniş olur.
  • Bu belgeye sahip olan işletmeler, hukuki gerekliliklere uygun bir işletme haline gelir.
  • Verimlilik artarken personel denetimi de daha kolay hale gelir.
  • Söz konusu işletmede sağlık ve hijyen bilinci daha fazla gelişir.
  • Hijyen ve sanitasyon belgesi aynı zamanda beraberinde periyodik denetimler gerektirdiğinden üretim çalışmaları daha dikkatli ve titiz gerçekleşir.
  • Belgeye sahip olan işletme, rekabet alanında ciddi bir avantaj sahibi olur.
  • Müşteri memnuniyeti oranı fazlasıyla artar.

ISO TS 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gıda üretim işletmeniz için ISO 13027 hijyen sanitasyon belgesi alacaksanız öncelikle üretim ve satış alanlarında işletmenizin tüm dokümantasyon ve organizasyon yönetim alt yapısının elverişli olduğundan emin olmalısınız.

Alt yapı hazırlığından sonra başvuru öncesinde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise işletmede çalışan personellerin ISO TS 13027 hijyen sanitasyon belgelendirmesi eğitimlerini tamamlamış olması gereklidir. Tüm bu hazırlık sürecini tamamladıktan sonra akredite edilmiş ve yetkilendirilmiş bir belgelendirme kuruluşuna başvuru işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.

Denetim zamanı başvuru yaptığınız belgelendirme kuruluşu tarafından belirlenir. Yapılan denetimler sonrasında eğer denetimin değerlendirme sonucu olumlu olur ise işletmeniz için hijyen sanitasyon belgesi alma hakkınız doğar.

ISO TS 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgesini Kimler Almalıdır?

ISO TS 13027 hijyen ve sanitasyon belgesi, gıda üreticisi olan tüm kuruluş ve tesislerin alabileceği bir kalite belgesidir. Hijyen ve sanitasyon belgesi; üretim alanının sağlıklı ve hijyenik olması, üretimden sevkiyata kadar tüm sürecin insan sağlığına dost bir şekilde gerçekleştiğini gösterir belgedir.

Gıda üretimi yapan firma ve kuruluşların bu belgeyi mutlaka alması gerekir. Aynı zamanda gıda üreticisi olan kuruluşların yani sıra kafeler, lokanta ve restoranlar, marketler, büfeler, gıda ürünleri ambalajı üreticileri gibi gıda üretim ve satış yerleri bu belgeyi alabilmektedir. Konu gıda güvenliği yönetim sistemi olan ISO 22000:2018 ile doğrudan ilgili olduğundan https://www.adlbelge.com/iso-22000-belgesi web sayfasından yardım alınabilir.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!