İzmir Fen Lisesi Öğrencileri, Regeneron ISEF Yarışması’nda İkinci Oldu
İzmir Fen Lisesi 12. sınıf öğrencileri, TÜBİTAK tarafından desteklenen “Sulak Alanların Kirlilik Seviyesini Ölçen ve Bildiren Güneş Enerjili Duba Geliştirilmesi Projesi” ile Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması’nda başarılı bir performans sergiledi. Yarışmaya 85 ülkeden 1360 projeyle 1799 öğrenci katıldı ve İzmir Fen Lisesi öğrencileri çevre mühendisliği kategorisinde ikinci oldu.
Duba, Güneş Enerjisiyle Çalışıyor ve Anomalileri Tespit Ediyor
Öğrencilerin geliştirdiği duba, güneş enerjisiyle çalışarak su kaynaklarındaki anomalileri tespit ediyor ve hızlı önlem alınmasını sağlıyor. İzmir Körfezi ve bazı sulak alanlarda başarılı testler geçen cihaz, su kirliliğinin erken tespiti konusunda önemli bir adım olmayı hedefliyor.
Açık Kaynaklı Duba, Seri Üretime Geçmeyi Hedefliyor
Öğrencilerin geliştirdiği duba, tamamen açık kaynaklı olup herkesin kullanabileceği bir teknoloji olarak tasarlandı. Seri üretime geçilmesi planlanan duba, su kirliliğinin önlenmesi ve erken tespiti konusunda önemli bir rol üstlenmeyi amaçlıyor.
Nisa İltekin, projenin çıkış noktasının Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorunu olduğunu belirterek, “Kirliliğin önlenebilmesi için önce nerede bir şey oluyor, onu tespit etmeniz lazım. Sonuçta kocaman denizlerimiz var. Nerede başlıyor bu oluşum, nereden çıkıyor? Eğer bunu bilemezsek hiçbir şey yapamayız” dedi.