Lavrov: ABD’nin hukuksuz yaptırımlarına karşın Türkiye ile askeri-teknik işbirliğimizi sürdüreceğiz

Lavrov: ABD’nin hukuksuz yaptırımlarına karşın Türkiye ile askeri-teknik işbirliğimizi sürdüreceğiz
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüşmesi sonrasında, Rus yapımı savunma sistemi satın almış olması nedeniyle ABD’nin Türkiye’ye karşı yaptırım uygulama kararına istinaden, ‘hukuksuz yaptırımlara karşın Ankara ile askeri-teknik birliğini sürdüreceklerini’ söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile Soçi’deki görüşmelerinde neleri ele aldıklarına ve neler üstünde anlaştıklarına ilişkin yaptığı açıklamada, her iki tarafın da askeri-teknik işbirliğinin geliştirilmesini karşılıklı olarak istediğini teyit ettiklerini söyledi.

? #Live: Russian Foreign Minister Sergey #Lavrov and his Turkish counterpart Mevlüt Çavuşoğlu @MevlutCavusoglu hold a joint press conference following talks in #Sochi. #RussiaTurkey ???? https://t.co/aFntbagDuY

— MFA Russia ?? (@mfa_russia) December 29, 2020

Rusya Dışişleri Bakanı, Rus yapımı S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’nin ABD’nin yaptırımları ile karşı karşıya olmasına istinaden ise şunları söyledi: “Piyasa kurallarına uygun olmayan yöntemlerin yardımı ile açık bir biçimde Amerikan üreticilerin çıkarlarının lobisini yapan Washington tarafından uygulanan hukuksuz ve yasadışı baskıya karşın, Türk meslektaşlarımızın prensip olarak bu alanda işbirliğinin sürmesi isteğinde olmasına, Devlet Başkanı’nın (Vladimir Putin) da defalarca söylediği gibi değer vermekteyiz.”

“Rusya ile Türkiye’nin ilişkileri kendi başına değerli ve kendi kendine yeterli ilişkilerdir. İlişkilerimiz birilerinin agresif ve düşmanca eylemlerine ya da kaprislerine bağlı değildir” açıklamasını yapan Lavrov sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

 “İlişkilerimiz ülkelerimizin her ikisinin ulusal çıkarlarına, uzlaşı ile karşılıklı yarar sağlayan bir işbirliği içerisinde olma kararlılığına dayanmaktadır. Türkiye ile ilişkilerimiz, Batı’nın tehditler savurması ve tek taraflı yasadışı yaptırımlarını devreye sokmasından çok daha önce stratejik önem kazanmıştı.”

Lavrov, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile ortak stratejik planlama grubu toplantısı kapsamında yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamalarını, Rusya lideri Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bir araya getirecek en üst düzeydeki görüşmelerin tarihininse daha sonra duyurulacağını belirterek sürdürdü. 

Bunun yanında Türkiye ile işbirliği içinde oldukları büyük projelere istinaden Lavrov, TürkAkım doğalgaz boru hattı ile Akkuyu nükleer güç santrali projelerinin pandemiye karşın zamanında hayata geçirileceklerini kaydetti: “Pandemi nedeniyle maalesef söz konusu süreçler de yavaşladı, ancak şimdi yeniden hız kazanmaktalar, her ikisinin de zamanında hayata geçirilmiş olacağına inanıyoruz.”

Rusya Dışişleri Bakanı ayrıca, Karabağ’daki durumun hiç kimse tarafından, yabancı paralı savaşçıların bölgeye sızdırılması için kullanılmaması gerektiğini söyledi ve bu hususta ‘Türkiye ile tamamen aynı görüşte olduklarını’ ekledi.

Lavrov Ankara’nın, Karabağ’daki tarafların, çatışmaların sona erdirilmesine ilişkin yapılan anlaşma ile üstlerine aldıkları yükümlülükleri yerine getirmelerine yardımcı olma isteğini memnuniyetle karşıladıklarını da belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı, Ankara ile uluslararası sahadaki işbirliği alanlarından bir diğeri olan İdlib’e istinaden, Suriye’nin bu bölgesindeki sorunun çözümüne dair Rusya ve Türkiye liderlerinin vardıkları anlaşmaların yerine getirilme sürecinin devam ettiğini kaydetti ve ekledi: “Sorunların çözümlenme süreci devam ediyor, bunun daha hızlı olmasını dilerdik.”

Lavrov Türkiye Dışişleri Bakanı’yla görüşmesinde, Libya’daki durumun, kilit siyasi güçlerin her üçünün de katılımı ile Libya içerisinde yapılacak kapsayıcı bir diyalog üstünden normale döndürülmesine yardımcı olmaya devam edecekleri konusunda anlaştıklarını da sözlerine ekledi.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!