Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto: İster beğensinler ister beğenmesinler… | Video

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto: İster beğensinler ister beğenmesinler... | Video
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye çok teşekkür etmesi gerektiğini kaydeden Szijjarto, “Zira Türkiye 4 milyon göçmeni ağırlıyor. Türkiye bunu yapmasa, Balkanlar üzerinden öylesine büyük kitleler halinde yüz binlerce yasa dışı göçmen Macaristan’ın güney sınırlarında belirecektir.” dedi. 

Szijjarto, ülkesinin sınırlarını koruduklarını, bunun için bir çit kurduklarını ve askerlerin görev yaptığını belirterek ülkesinin güney sınırında böyle bir durumla karşılaşmamalarının daha iyi olduğunu söyledi. 

Uluslararası iş birliğinin herkesin kendi evinde mutlu olmasına katkıda bulunması gerektiğine dikkati çeken Szijjarto, uluslararası destekle yeni göç dalgalarının önlenmesine ve herkesin kendi evine dönmesine yardımcı olunması gerektiğine işaret etti.

Szijjarto, bunun güvenlik ve ekonomik boyutlarının da olduğunu belirterek “İster beğensinler, ister beğenmesinler. Avrupa’nın güvenliği önemli ölçüde Türkiye’nin elindedir.” dedi. 

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıları desteklemek için AB’nin taahhüt ettiği 6 milyar avroluk desteğin ödenmesini doğru bulduklarını kaydeden Szijjarto, bunun bir kısmının ödendiğini ancak 6 milyar avro olmadığını belirtti.

Szijjarto, Türkiye’nin göçmenleri tutması için AB’nin taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğine işaret ederek “Avrupa’nın güvenliğini riske atmamalı ve anlaşmayla üstlenilenlere uymak lazım.” şeklinde konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: AB’NİN DÜRÜST BİR ARA BULUCU ROLÜNÜ ÜSTLENMESİ LAZIM

Bakan Çavuşoğlu, 10-11 Aralık’ta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’ne ilişkin bir soru üzerine, “Sadece yarınki zirvede değil AB’den her zaman stratejik ve aklıselim davranmasını bekliyoruz. Var olan sorunların çözümüne de katkı yapmasını isteriz ama bunun için AB’nin dürüst bir ara bulucu rolünü üstlenmesi lazım.” yanıtını verdi. 

Son dönemde Türkiye’nin diplomasiye önemli fırsatlar verdiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Birincisinde (Oruç Reis) geminin çıkışını geciktirdik, ikincisinde bakım için gemi Antalya Limanı’na geldi. Bu süreçlerin iyi değerlendirilmesini istedik ama bu süreçlerde Yunanistan’ın ve Rum kesiminin kışkırtıcı adımlarını gördük. Olumsuz tavırlarını gördük. Böyle bir süreçte AB, Yunanistan’ı ve Rum kesimini masaya getirebilirdi, maalesef olmadı.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın kışkırtıcı tavırlarının özellikle 20 Ekim’den bu yana devam ettiğine dikkati çekerek, “Şöyle bir baktım, 11 tane NAVTEX, 12 tane NOTAM yayınlamışlar. Biliyorsunuz NAVTEX denizdeki faaliyetler için, NOTAM da hava sahasındaki faaliyetler için yayınlanır. Ayrıca silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlal etmek için kışkırtıcı adımlarda bulundu.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, tüm bu süreçlerde bile çok sabırlı davrandığını vurgulayan Çavuşoğlu, Yunanistan’ın diyaloğa yanaşmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“İstikşafi görüşmelere gemi faaliyetlerini sürdürdükçe gitmeyeceklerini söylediler. Bu arada, NATO’nun ayrıştırıcı toplantılarına da son dönemlerde katılmaz oldular. Şimdi kim diyalogdan kaçıyor? Yunanistan, ‘Oruç Reis gemisi orada olduğu sürece toplantılara gelmeyeceğiz’ demişti. 29 Ekim’de Oruç Reis faaliyetlerini o bölgede sonlandırdı, tamamladı geldi, Antalya Limanı’nda ama (Yunanistan) hala başka bahaneler buluyor.” 

AB’nin bu gerçekleri görmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, “‘Tek taraflı olarak hep kışkırtan taraf Türkiye’dir, Türkiye olumsuz tavırlarını sürdürüyor’ gibi açıklamalar görüyoruz. Bu doğru değil. Burada adil ve dürüst olmaları gerekiyor. Sadece yarınki toplantıda değil, biz her zaman aklıselim bir şekilde, onlar da stratejik düşünürse olumlu hava yaratarak ilişkilerimizi geliştiririz. Sorunları da ancak yine diyalog ve diplomasiyle çözebiliriz.” diye konuştu.

“İKİLİ TİCARET HACMİ SALGINA RAĞMEN AZALMADI”

Macar mevkidaşının, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’la eş başkanlık yaptığı Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyonu 7. Dönem Toplantısı’nın başarıyla geçtiğini belirten Çavuşoğlu, ikili ticaret hacminin salgına rağmen azalmadığını, arttığını söyledi.

Çavuşoğlu, iki ülkenin özellikle salgın döneminde birbirinin ihtiyacını tereddütsüz karşıladığını ve örnek bir dayanışma sergilediğini vurguladı.

Macaristan’la nakliyeciler konusunda yürütülen temaslara dikkati çeken Çavuşoğlu, bu konuda kazan-kazan anlayışıyla kalıcı bir çözüm bulma konusunda adımlar attıklarını dile getirdi.

Çavuşoğlu, Yüksek Düzeyli İş Birliği Konsey Toplantısı’nın gelecek yıl Türkiye’de düzenleneceğini belirterek, Szijjarto ile görüşmelerinde, bu toplantıda imzalanacak anlaşmaları ele aldıkları bilgisini paylaştı.

Suriye, Doğu Akdeniz gibi bazı bölgesel konuları da ele aldıklarına değinen Çavuşoğlu, “Peter, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Toplantısı’ndan çıkıp Türkiye’ye geldi. Oradaki toplantı ve yarın başlayacak (AB Liderler Zirvesi) zirve hakkında da görüş alışverişinde bulunduk.” dedi.

“AB İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Macaristan’ın, Türkiye’nin AB üyeliğine ve Türkiye-AB ilişkilerinin düzelmesine katkı sağlayan dost bir ülke olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Haksızlıklara karşı da açıkça tepkisini ortaya koyan bir ülke. O nedenle de tutumlarımız örtüşüyor. Biz de Macaristan’a karşı işlenen çifte standart ve iki yüzlülüğü hiçbir zaman olumlu karşılamadık. Bunları da net bir şekilde söylüyoruz. Önemli olan hepimiz bir kıtadayız. Avrupa kıtasında yaşıyoruz. Bu kıtayı, istikrarın ve ekonomik kalkınmanın arttığı bir kıta haline getirmek için iş birliğini artırmamız lazım.

İş birliği, pozitif zeminde artar. Bu pozitif zemini oluşturmak için de negatif unsurlardan uzaklaşıp, pozitif adımlar atmamız lazım. Karşılıklı olması gerekiyor. Biz de bu anlayışla AB ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Bunu ‘yarın zirve var, gündemde yaptırım konuları var ya da konuşuluyor’ diye söylemiyoruz. Her zaman bunu söylüyoruz, açıkça söylüyoruz.”

Türkiye’nin tam üyelik perspektifiyle ilişkileri her zaman geliştirmek istediğine ancak bunun böyle olmadığına işaret eden Çavuşoğlu, “İnişler çıkışlar oldu. Bazen bizden kaynaklanan olmuştur, bazen AB’den. Her iki tarafın da söyleyeceği söz var ama sonuçta ilişkileri ve iş birliğimizi daha ileri noktaya götürmek istiyorsak, bu zor günlerde pozitif atmosfere odaklanmamızda fayda var.” diye konuştu.

“ÜYE ÜLKEYLE, MÜZAKERE EDEN ÜLKE ARASINDA AYRIM YAPMAK YANLIŞTIR”

Çavuşoğlu, sadece AB politikalarının değil bazı üye ülkelerin, Türkiye ile olan ikili sorunlarını AB’ye “ithal etmesinin” ilişkileri olumsuz yönde etkilediğini belirterek, şunları kaydetti:

“AB, dayanışma anlayışıyla haklı da olsa haksız da olsa üye ülkeleri destekleme eğilimi gösteriyor. Bu son derece yanlıştır. Biz de müzakere eden bir ülkeyiz. Üye ülke ile müzakere eden ülke arasında ayrım yapmak yanlıştır. Prensipler üzerinden gitmek lazım, doğrular üzerinden gitmek lazım, ilkeler çerçevesinde ve Avrupa’yı birleştiren ortak değerler etrafında bizim bunları değerlendirmemiz lazım. Öyle olunca bizim sık sık şikayet ettiğimiz çifte standart ve diğer politikalardan da uzaklaşmış oluruz.”

Avrupa ve dünyanın salgın başta olmak üzere birçok sınamayla karşı karşıya olduğunu ve zor bir süreçten geçtiğini belirten Çavuşoğlu, “Bu süreç, bize bir kere daha gösterdi ki her zamankinden daha fazla iş birliği ve dayanışmaya ihtiyacımız var. Umarım, AB’de de bu aklıselim hakim olur ve ilişkilerimizi daha sağlıklı bir şekilde ileriye daha götürür, kazan-kazan anlayışıyla geliştiririz. Tıpkı Türkiye ve Macaristan’ın yaptığı gibi.” ifadelerini kullandı.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!