Muhasebe ve finans profesyonelleri iklim eyleminde de önemli rol üstlenecek

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

“Muhasebe,

Finans ve Yatırımcı İlişkileri Profesyonellerinin İklim Eylemindeki Rolü” konulu etkinlikte, sektör profesyonellerinin iklim eylemi de dahil olmak üzere sürdürülebilirlik üzerinde olumlu etkileri olan iş kararlarını yönlendirebileceklerine dikkat çekildi.

 

Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) dair taahhütlerini açıklayan ACCA ve UN Global Compact imzalayıcısı ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını destekleyen Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) iş birliğiyle düzenlenen “Muhasebe, Finans ve Yatırımcı İlişkileri Profesyonellerinin İklim Eylemindeki Rolü” konulu etkinlik çevrimiçi yapıldı.

 

TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğan Holding İcra Kurulu Üyesi ve Mali İşler Başkanı Bora Yalınay ve ACCA Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Afganistan Bölge Başkanı Filiz Demiröz’ün açılışını gerçekleştirdiği etkinliğe katılan Birleşik Krallık Doğu Avrupa ve Orta Asya Ticaret Baş Müşavir Yardımcısı Jane Grady sürdürülebilir bir gelecek için Birleşik Krallık tarafından gerçekleştirilen uygulamalar ve Türkiye konulu bir konuşma yaptı.

 

ACCA Sürdürülebilirlik Başkanı Emmeline Skelton, Türkiye’nin de içinde yer aldığı “İklim Eylemi ve Muhasebe Mesleği: Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Etmek” isimli küresel araştırma raporunu tanıttı. Emmeline Skelton, “ACCA olarak bu raporu, COP26 konferansına verdiğimiz destek kapsamında, finans ve muhasebe profesyonellerinin küresel öneme sahip bu gündem maddesine katkıda bulunmak için gerçekleştirdik” dedi.

 

ACCA’in Haziran 2020 tarihinde hayata geçen dünyanın ilk Yeşil Finans Eğitim Tüzüğü’nü (Green Finance Education Charter) imzalayan ilk taraflardan biri olduğunu hatırlatan ACCA Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Afganistan Bölge Başkanı Filiz Demiröz, etkinlikteki konuşmasında şunları söyledi:

 

“İklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilirlik konuları hakkında ACCA olarak aday ve üyelerimize ihtiyacı olan mesleki ve teknik eğitim ve desteği sağlıyoruz.  Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konusunda hazırlanan küresel mesleki araştırma raporları ve yayınlarını uluslararası kamuoyu ile düzenli olarak paylaşıyoruz. ACCA’in tüm değerleri, amacı ve stratejisi BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile yakından uyumlu. ACCA, Aralık 2020 tarihinde de Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına olan bağlılığını uluslararası kamuoyu ile paylaştı. 2030’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı veya diğer bir tabirle Net Sıfır olmayı taahhüt etti. Net Sıfır karbon ekonomisine geçiş için gerekli düzenlemeleri ve raporlama uygulamalarını geliştirmeleri ve benimsemeleri için hükümetlere ve düzenleyici kurum ve kuruluşlara tavsiyelerde bulunmayı kabul etti. ACCA’in da sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği ile mücadelede alanına ilişkin 2 sertifika programı bulunuyor.”

 

ACCA İKLİM EYLEMİNDE GÖREV ALACAK MUHASEBE VE FİNANS

PROFESYONELLERİNE NELER ÖNERİYOR?

  • İklim eylemi ve iklim risklerinin işletmelerin gündeminde olması için üst yönetim seviyesinde katılım sağlayın,
  • İşletmelerin, 2050 yılına kadar veya tercihen öncesinde net sıfır durumuna ulaşmak için üstleneceği stratejileri kapsayan net sıfır geçiş planları bakımından yönetim kurulları ve lider konumundaki yönetim kadrolarının desteklenmesinde öncü rolü üstlenin,
  • İklim riskini, çevresel, sosyal ve yönetişim faktörlerini ve net sıfır hedefini kurumsal stratejinin merkezine yerleştirin,
  • Çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) yaklaşımında, iklim temel performans göstergelerini ve risk değerlendirmelerini stratejik düzeyden operasyonel düzeylere kadar karar verme sürecine dâhil ederek karar vermede bütünsel bir yaklaşım benimseyin ve neyin “kararla ilgili” verileri oluşturduğunu belirlemede ve tedarik etmede öncü bir rol oynayın,
  • Finansal ve finansal olmayan raporlamanın açık bir anlatımla bağlantılı ve entegre olduğundan emin olun,
  • Sürdürülebilirlik konusunda sunulan ve kullanılan finansal bilgiler ile ilgili sağlam, şeffaf ve güvenilir güvence yöntemlerinden yararlanarak yeşil aklamayı / yıkamayı en aza indirin,
  • İklim eylemine dahil olunması için ‘kapsam içi’ konulara ilişkin anlayışı ve farkındalığı genişletin ve ilgili kurum içi eğitimleri artırın.

 

NET SIFIR HEDEFİNDE EN BÜYÜK DESTEKÇİLER MUHASEBE VE FİNANS EKİPLERİ

ACCA, Küresel bu rapor kapsamında gerçekleşen anket çalışmasının Türkiye verilerini toplamak için Yatırımcı İlişkileri Derneği TÜYİD ile birlikte çalıştı. Çalışmanın öne çıkan noktaları şöyle:

  • Dünya genelinde araştırmada görüşlerini paylaşan katılımcıların %75’i muhasebe ve finans ekiplerinin iklim değişikliğiyle mücadelede kuruluşlarını desteklemek üzere ilgili süreçlere dahil olmasının önemli olduğunu belirtmektedir.
  • Hem globalde hem de Türkiye’de katılımcıların %29’u iklim değişikliği hususlarının finansal karar vermede önemli bir rol oynadığı görüşünde. Globaldeki katılımcıların sadece%15’i Türkiye’dekilerin ise %21’i kuruluşlarının 2050 yılına kadar net sıfır olmaya uyumlu hedefler belirlediğini söylüyor.
  • Net Sıfır hedefine ulaşması konusunda işletmenizi nasıl desteklemek istersiniz sorusuna global katılımcılar sırasıyla en çok iklim risk yönetimi, iklimle ilgili yenilik ve ticari fırsatlar ve iklim finansmanı alanlarında işletmelerine destek vermeyi tercih ettiklerini, Türkiye’deki katılımcılar ise sırasıyla iklim raporlaması, iklim veri analizi ve iklim değişikliği risklerine uyum konularında destek olmayı tercih ettiklerini ifade ediyor.
  • Önümüzdeki 3-5 yıl içinde globaldeki katılımcılar sırasıyla en çok iklim risk yönetimi, iklimle ilgili yenilik ve ticari fırsatlar ile iklim finansmanı alanlarında yardım edeceklerini, Türkiye’deki katılımcılar ise iklim değişikliği risklerine uyum, iklim raporlaması ve iklimle ilgili yenilik ve ticari fırsatlar ile ilgili alanlarda görev alacaklarını ön görüyor.
  • Globaldeki katılımcıların yalnızca %23’ü, Türkiye’dekilerin ise %40’ı iklim açısından temel performans göstergelerini iş stratejilerine ve/veya risk çerçevelerine entegre edildiğini ifade etmiş.
  • İklim değişikliği konusunda kuruluşları desteklemek için gerekli bilgiye sahibi olduğunu düşünen muhasebe ve finans profesyonellerinin oranı globalde %57, Türkiye’de ise %65.

Mazars Denge Sürdürülebilirlik Hizmetleri Ortağı Yaman Alkan moderasyonunda gerçekleşen panelde ise TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Ebru Güvenir, TÜPRAŞ Yatırımcı İlişkileri Müdürü Levent Bayar, Şişecam, Sürdürülebilirlik Direktörü Bahar Ubay Güçlüsoy yatırımcı ilişkileri profesyonellerinin iklim eylemindeki rollerini masaya yatırdı.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!