Berkay SAĞOL
Covid-19 salgını nedeniyle aralıklarla açılan okullar, geçen yıl mart ayından beri kapalı. Eğitim Sen Muğla Şubesi, Muğla Tabip Odası ve Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) Muğla Şubesi, salgında eğitimin durumuyla ilgili bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda, salgında öğrencilerin sadece akademik değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden de etkilendiği vurgulandı.
Uzaktan eğitim sürecinde eşitsizliklerin daha da derinleştiği ve mağduriyetlerin daha fazla arttığı belirtilen raporda, “Yeni yaşam koşullarına uyum sağlamaya çalışan çocuklarda birçok davranış değişikliği gözlenmesi kaçınılmazdır. İçe kapanma, takıntılar, bakım verenden ayrılma güçlükleri, korkular, yalnız yatamama gibi çocukluk dönemine özgü davranış sorunları daha yaygın ve yoğun olarak gözlenebilir” denildi.
Birden fazla çocuğu olan velilerin çocuklarının eğitimlerini takipte ve uygulamada zorlandığı vurgulanan raporda, “Öğretmenler pandemi sürecini bir yandan kendi özel hayatlarını etkin sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek bir yandan da mesleklerini gerektiği şekilde yapmanın telaşı ve kaygısı ile geçirmektedir. Bu dönemde öğretmenlerin iş yükü artmış ve çalışma koşulları ağırlaşmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Raporda ayrıca öneriler şöyle sıralandı:
“Pandemi döneminin oluşturduğu gereksinimler göz önüne alınarak birinci basamak sağlık hizmetleri düzeyinde okul sağlığı hizmetleri yeniden yapılandırılmalı ve etkinleştirilmelidir. Okullarda psikososyal hizmetlerle ilgili ihtiyaçlara yönelik bir yapılanma ve örgütlenme modeli oluşturulmalıdır. Tüm eğitim emekçileri öncelikli olarak aşılanmalıdır.”