Osmanlı’dan Günümüze Trabzon Haber Tarihi

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Osmanlı’da Mithat Paşa önderliğinde başlayan basın yayın hareketleri hızla Anadolu yayılmıştır.1865 yılına gelindiğinde isebasın yayın hareketleri Trabzon’a ulaşır. Trabzon Habercilğinin temelleri Trabzon’da vilayet matbaasında atılır.
Trabzon Valiliğince hazırlanan Trabzon haber gazetesi 1869’da bu matbaada basılır.Günümüz Trabzon haberciliğitemelleri bundan tam 145 yıl önce böyle atılmıştır. Günümüz Trabzon yerel basınında Trabzon haber yayıncılığı işte atılan bu temeller üzerinde bugünler gelmiştir.
Çoğu haberler ait oldukları vilayetin yönetim yapısını ekonomik özelliklerini madenlerini eğitim-öğretim imkânlarıyla coğrafi konumuna dair bilgileri içerir.
Ayrıca yörenin tarihine nüfus yapısına pazar ve panayırların gezi ve eğlence yerlerine fabrikalarına ve ulaşım koşullarına da işaret edilmektedir.
Trabzon haber basın tarihinin en parlak isimlerinden biri de kuşkusuz İbrahim Cudi Efendi’dir. Trabzon vilayet gazetesinin başyazarı olan İbrahim Cudi Efendi çok iyi yetiştirmiş bir kalem erbabı olarak Trabzon vilayet gazetesinde görev yapmıştır.
Koskoca Anadolu’da rakipsiz olan Trabzon vilayeti matbaasında Yazı işleri müdüründen muhabirine üretiminden baskıcısına makine ustası merdane Jesse çarşısına kadar 30’a yakın meslek erbabı görev yapar.O yıllarda Türkiye’de ancak 45 matbaa bulunmaktadır.Ortahisar’da eski vilayet binasında bulunan Trabzon vilayet matbaası Anadolu’nun ilk resmi matbaasıdır. Trabzon vilayet gazetesi burada basılırdı.
Vilayet gazetesi burada basılır Anadolu’da Trabzon haber sayfalarını açan iki gazete olan Trabzon vilayet gazetesinde şu konulara işaret edilir.Trabzon’la ilgili padişah fermanları, resmi ilanlar, adli vakalar, insan ve hayvan hastalıkları, icra ve tapu maliye ve emniyet haberleri, Trabzon haberleri dini günler kandil geceleri gibi konulara değinilir.
1909 yılında çıkagelen İkbal gazetesi sırasında 13 Şubat 1915’ten 13 Kasım 1919’a kadar yayına ara vermek zorunda kalır.Harf devriminden sonra da 1948 yılına kadar çıkarılarak bu alanda bir rekor kırmıştır.Sonra yerini Olcay gazetesine bırakı.
Gazete 21 Kasım 1938 tarihli nüshasında Atatürk’ün naaşının İstanbul’dan Ankara’ya nakli münasebetiyle bir özel sayı çıkarır.Dergi formatında hazırlanan bu sayıda Atatürk’ün portresi ile birlikte Orhan Seyfi Orhon’un iki kıta şiiri paylaşılır.
Ellerin üstünde bir tabut değil yerinden oynayan dağ olmalıydı
Bırakıp gitmesin diye gönüller sarılıp bağ olmalıydı
Ey dağlar açınız başlarınızı bağrınıza basın kaşlarınızı
Bulutlar saçınız yaşlarınızı
Atatürk Atatürk sağ olmalıydı…
yine aynı dergi de Atatürk’le ilgili çeşitli yazılar kaleme alınır methiye türünde çalışmalar yapılırdı.
Barutçu Ekim 1933’te Bu kez halk gazetesini çıkarmaya başlar.Gazetenin sakız meydanı’ndaki yönetim merkezinin konuşlandığı yurt binası ile basıldığı matbaa İstikbal’e aittir. Erzurum’daki matbaaların soğuktan çatlaması nedeniyle Doğu gazetesi basılamaz.Bunun olay nedeniyle gazetenin yönetim kademesine mini bir kriz yaşanır.Gazete bu kriz üzerine yazarlarını kaybeder. Yeniyol gazetesinde yeniden bir araya gelirler.
Yıl 1990 özel radyo ve televizyonların doğum sancıları başlamıştır.Yaklaşık 3 yıl yasalara aykırı olarak yayın yapılır.Bu arada devletin bir dizi yaptırım kararı almasıyla sıkıntılı günler yaşanır. 8 temmuz1993 tarihinde hükümetin özel radyo televizyon yayıncılığı ile ilgili hukuki düzenlemeyi hayata geçirmesi ile birlikte özel yerel radyo yayını gerçekleştirilir.
İlk kurulan radyo ise Gökkuşağıdır.Günebakış gazetesini çıkaran Ali Öztürk daha sonra televizyon denemesi de yapacaktır.Gökkuşağı ile buna aktif radyo gibi diğer isimler de eklenir.
Yayın sorunları ortadan kalktıktan sonraTrabzon haber yayınlarında ve Trabzon yerel televizyon kanalları ekranlarda boy gösterir.İlk yerel televizyonu 61tv olarak yayına geçmiştir. Bunu Kuzey TV ve gökkuşağı TV izlemiştir.
145 yıla varan köklü tarihi ile son derece etkili bir medyaya sahip Trabzon son yıllarda internet yayıncılığındaki başarılarıyla da dikkat çekmektedir.Bugün 15’in üzerindeki internet sitesi ile bir yanından hayatın nabzı tutulurken bir yandan da yörenin marka ismi Trabzonspor merkezli spor gündemi oluşturulmaktadır.
Bunların başında Türkiye genelinde de kendine sağlam bir yer edinmiş görünen haber61 adlı internet sitesi gelmektedir. Tanju Akıncıoğlu tarafından 2006’da kurulan Haber sitesi hala aktif yayın hayatına devam etmektedir.
Bir diğer haber sitesi ise 61saat’tir. Erhan Esaspehlivan’ın öncülüğünde yayın hayatını sürdürmektedir.
2017 yılında kurulan 61medya haber sitesinde ise Trabzon’un nabzı tutulurken, sitede Güncel Trabzonspor ve Trabzon Haberleri yer alır.
Trabzon haber yayıncılığında haber siteleri ve gazeteler Trabzonspor’u merkezine oturtmuştur.
Trabzon haber basın kuruluşları bununla sınırlı değildir. Trabzon Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü de önemli bir hizmet yürütmektedir. Valiliğin çalışmaları ile ilgili bilgiler yazılı ve görsel basın haberleri buradan servis edilmektedir.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!