Ruhsatı uzatılmadığı için milyar dolarlık dava açan Alamos Gold tahkim sürecini başlattı

Ruhsatı uzatılmadığı için milyar dolarlık dava açan Alamos Gold tahkim sürecini başlattı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Kaz Dağları’ndaki altın arama çalışmalarıyla gündeme gelen Kanadalı Alamos Gold şirketinin yatırımlarına karşı tahkim sürecini başlattığını söyledi.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Kanada merkezli Alamos Gold şirketinin, Çanakkale’deki altın ve gümüş madenciliği ruhsatı için Türkiye aleyhine tahkime gideceğine dair haberleri hatırlattı. Toker, önceki gün şirketin önceki gün tahkim başvurusunu resmen yaptığını söyledi.

“Alamos Gold’un başvu­rusu 7 Haziran tarihinde Dünya Bankası grubu şem­siyesi altındaki ICSID’de kayıt altına alındı. Türkiye Cumhuriyeti aleyhine ya­pılan bu başvurunun dosya numarası: ARB 21/33” diyen Toker devamında şunları kaydetti:

“Konudaki ‘inceliği’ birkaç yazıda gündeme getirdim. Alamos Gold muhtemelen böylesi bir tahkimi yapabilmek için kendini garantiye almıştı. Türkiye’de kurduğu Doğu Biga A.Ş.’nin sermaye­darı, başlangıçta Kanada merkezli Alamos Gold’ken, Hollanda’da kurulmuş bir iştirak olan Hollanda merkezli Alamos Gold’a geçmişti. Ticaret Sicili’nde herkese açık bu bilgideki önemli soru ise hâlâ ce­vapsız: Bu izinlerde imzası olan Türkiye’deki yetkililer, böyle bir değişikliğe ne­den ve hangi gerekçelerle onay verdi? Vermeseler ne olurdu? ICSID( Internatio­nal Centre for Settlement of Investment Disputes/ Yatırım Uyuşmazlık­larının Uluslararası Çözüm Merkezi) devletler ile yaban­cı yatırımlar arasındaki anlaşmazlıklarda hakem rolü görüyor. Kurumun anayasası olan Washing­ton Sözleşmesi 1966’da oluşturulmuş. Türkiye, konvansiyon denilen bu sözleşmeyi 1987’de imza­lamış, 1989’da yürürlüğe girmiş.

‘Ba­kalım Türkiye’den tahkim süreciyle ilgili herhangi bir açıklama gelecek mi?’

Alamos Gold’un 7 Haziran tarihli başvurusu başlangıç aşamasında. Prosedüre göre, ICSID Genel Sektreterliği’nin ön incelemeden geçirmesi bekleniyor. Türkiye’den istenecek tutarın 1 milyar doları aşacağı Toronto Bor­sası’na duyurulmuştu ama yeni başvuruda uyuşmazlık konusu tutarla ilgili herhan­gi bir bilgi yer almıyor. Ba­kalım Türkiye’den tahkim süreciyle ilgili herhangi bir açıklama gelecek mi?”

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!