Rusya Merkez Bankası: Dolar, Rusya’nın uluslararası rezervleri arasında kalmaya devam edecek

Rusya’dan ‘zehirli’ dolara bağımlılığı azaltma çağrısı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, bankanın jeopolitik riskleri göz önünde bulundurmasına rağmen ABD dolarının Rusya’nın döviz rezervleri arasında yer almaya devam edeceğini söyledi.

Rusya, doların uluslararası ticaretteki payının azaltılmasına yönelik çalışmalarını sürdürürken Merkez Bankası Başkanı Nabiullina‘dan konuyla ilgili önemli bir açıklama geldi.

Bloomberg’e demeç veren Nabiullina, Merkez Bankası’nın Rus ekonomisinin dolar da dahil yabancı para birimlerine olan bağımlılığını azaltma politikası yürüttüğünü ancak doların uluslararası rezervlerin bir parçası olmaya devam edeceğini belirtti.

Nabiullina, “Rezervlerimizin yapısına baktığımızda, elbette sadece ekonomik faktörleri değil, gelirleri ve likidite faktörlerini, ayrıca jeopolitik riskleri hesaba katıyoruz. Ancak doların döviz rezervlerimizin bir parçası olarak kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Para-euro-dolar-pound-yuan
© REUTERS / Kacper Pempel
Rusya’dan dolara ilk karşı hamle: 5 milyar dolar, yuan ve euro’ya çevrildi

Yaptırımlar nedeniyle yürütülen doların payını azaltma çalışmaları kapsamında ilk hamlesini yapan Rusya Maliye Bakanlığı, 5 milyar doların yuan ve euroya çevrildiğini açıklamıştı.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, St Petersburg Ekonomi Forumu’ndaki (SPIEF) açıklamalarında, “Merkez Bankası gibi biz de Ulusal Varlık Fonu’na dolar cinsinden hisse yatırımını azaltma kararı aldık. Şu an fondaki hisse yatırımlarının yüzde 35’inin dolar cinsinden, yüzde 35’inin de euro cinsinden olduğunu düşünürsek, dolar hisselerinden tamamıyla çıkma kararı verdik” demişti.

Rusya’nın elindeki dolar rezervlerinin payını düşürmesi, hükümetin ortaya koyduğu yeni bir politika değil. ABD’nin çeşitli sebepler öne sürerek uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rusya bir süredir ekonomisini doların etkisinden ‘arındırma’ politikası izliyor.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!