Türkiye’nin Tek WBC Muay Thai Nai Khanom Tom Kemeri Sahibi Milli Sporcumuz Dağhan Sağlam’ın Kariyer Yolculuğu

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

15 Mayıs 1991 tarihinde Kadıköy, İstanbul doğumlu, aslen Trabzonlu olan milli atlet, spor hayatına 1999 yılında Kick Boks ve daha sonra Muay Thai branşı ile Marmara Spor Kulübünde başlamıştır.

Dağhan Sağlam, 2005-2009 yılları arasında; Kick boks ve Muay Thai branşlarında sırasıyla İstanbul, Marmara ve Türkiye şampiyonalarına katılmış, birçok kez derece ile şampiyonluklar kazanma başarısını göstermiş ve Türk Milli Takımına seçilerek, Avrupa arenasında ülkemizi başarıyla temsil etmiş olan milli bir sporcudur.

Avrupa arenası dövüş müsabakalarında ki başarısı milli atlete Belarus kapılarını açmış ve özellikle 2009-2012 yılları arasında ki sporculuk kariyeri, milli sporcunun kazandığı şampiyonluklar ve ülkemize kazandırdığı gurur açısından oldukça hareketli geçmiştir.

2009 yılında Belarus Muay Thai branşında “Kruvazör Siklet Şampiyonu” olan genç milli atlet, bir sonraki yıl içerisinde de, aynı siklette, şampiyonluk ünvanını elden bırakmamıştır. Milli atletin şampiyonluğa hazırlanma sürecinin büyük bir kısmını, Belarus’ un bir şehri olan Grodna’da geçirmiştir.

Avrupa’da karşılaştığı zorlu rakiplerini birer birer alt ederek, ikinci kez 2010 yılında “Belarus Muay Thai Şampiyonu” olma başarısını gösteren Türk milli atlet sporculuk kariyerine yeni bir şampiyonluk daha eklemiş ve “Kruvazör Siklet WBC Avrupa Muay Thai Şampiyonu” olmayı başarmıştır.

İlerleyen yıllarda kazandığı bu şampiyonluklar ve başarılar neticesinde isminden çokça söz ettiren milli atlet, 2011 yılı içerisinde başarılarına bir yenisini daha ekleyip Kruvazör Siklette katıldığı “WBC Dünya Muay Thai Şampiyonluğu‘nu” kazanması artık onun için, üst üste şampiyonluklar kazanma adına bir gelenek haline gelmiştir. Muay Thai’nin babası kabul edilen “Nai Khanom Tom” adına düzenlenen şampiyonanın 2012 yılı Şampiyonu olan sporcu; 5 yıllık süre içerisinde sırasıyla:

*2009 Belarus Muay Thai Champion (Kruvazör Siklet),

*2010 Belarus Muay Thai Champion (Kruvazör Siklet),

*2010 WBC European Muay Thai Champion (Kruvazör Siklet),

*2011 WBC World Muay Thai Champion (Kruvazör Siklet) ,

*2012 WBC Muay Thai Nai Khanom Tom Champion

ünvanlarıyla uluslararası arenada ülkemizi başarıyla temsil edip, bayrağımızı gururla dalgalandırmıştır.

Kazandığı bu başarılar neticesinde Avrupa’da ve Dünya’da genç yaşında dikkatleri üzerine çekmiştir. Almanya, Hollanda, Fransa gibi bir çok Avrupa ülkesinden, kişisel sporculuk kariyerini olumlu anlamda teşvik edecek nitelikte sponsorluk teklifleri almıştır.

Milli atletin kişisel azmi, disiplin becerileri ve takım çalışmalarındaki üstün gayretleri ile Türk Milli Takımı’na kazandırdığı sayısız şampiyonluklar ve spora dair Türkiye’yi onurlandıran sporculuk kariyeri, özetle bu görkemli yıllar Milli atlete kendi hayatının dönüm noktası sayılabilecek nitelikteki, İngiltere’nin en büyük dövüş kulüplerinden biri olarak kabul edilen “Islington Boxing Club” ‘dan çok ciddi rakamlar ile  transfer teklifini de beraberinde getirmiştir.

Milli sporcu, bu teklifi ailevi sebeplerden ötürü, maalesef ki, olumlu değerlendirememiş ve kariyerine ülkesinde devam etmiştir. Uluslararası alandaki başarılı çizgisi ve üst üste kazandığı şampiyonluklarıyla, özenle, binbir emek vererek edindiği kişisel spor kariyerinin meyvesi olarak “2016 Rio Olimpiyat Oyunları Açılış Töreni” ‘ne davet edilen uluslararası milli atlet ülkemizi iftiharla temsil etmiştir.

Genç yaşında milli sporcu olan Dağhan Sağlam, Haliç Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan  %100 burslu eğitim imkanı kazanmış fakat hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki turnuvalarının yoğunluğu sebebi ile okuluna ara vermek durumunda kalarak, kişisel kariyerindeki basamakları yüksek gayretine dayalı bir hızla tırmanmaya devam etmiştir.

Milli atlet uzun yıllar boyunca Tayland ülkesinde ki Bangkok, Pattaya, Phuket gibi Uzakdoğu şehirlerine birçok kez gitmiş ve Yokkao, Tiger Muay Thai gibi tanınmış kamplarda idmanlar gerçekleştirmiş ve ayrıca Muay Thai’nin dünya çapında tanınmış değerli sporcu isimlerinden çeşitli eğitimler alarak kendini geliştirme imkanı bulmuştur. Aldığı eğitimleri de bu ustalarla müsabakalara çıkarak başarısını perçinleyen Milli Atlet, Tayland Kral Kupası‘nda da dövüşüp başarı elde eden nadir Türk sporcular arasında yer almaktadır.

Başta Tayland olmak üzere; İngiltere, Hollanda, Fransa gibi bir çok Avrupa arenasında da ülkemizi temsil edip, büyük başarılara ve şampiyonluklara uzanan milli atlet son katıldığı Avrupa Şampiyonası finallerinde kulağına aldığı bir darbe sonucu profesyonel dövüş müsabakalarına bir süreliğine ara verip, hali hazırda kurucusu ve sahibi olduğu “Solid Fight Academy” dövüş salonlarında antrenörlük kariyerine ağırlık vererek spor hayatına devam etmiştir.

Antrenörlük kariyeri boyuncu hem yurt içinde hem yurtdışında eğitimlere ve seminerlere katılan Milli Atlet bu eğitim ve seminerler esnasında Dünya çapında tanınmış Tony Jeffries, Phil Daru, Simon Chu gibi antrenörlerle çalışma fırsatı yakalamıştır. Sporcu kariyerinde olduğu gibi antrenörlük kariyerinde de hızlıca yükselen ve beynelmilel hale gelen milli atlet; edindiği bilgi birikimini ve tecrübesini hali hazırda olan öğrencileriyle ve antrenörlerle son derece ustalıkla paylaşmakta, ülkemize de temeli sağlam milli sporcular ve yetenekli antrenörler katıp başarılar kazanmaya devam etmektedir.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!