UEFA’dan Ukrayna’ya: EURO 2020 formanızı değiştirin

UEFA'dan Ukrayna'ya: EURO 2020 formanızı değiştirin
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

UEFA, Ukrayna milli takımının EURO 2020 için tasarlanan formasının, üstünde yer alan aşırı milliyetçi, siyasi sloganlar nedeniyle değiştirilmesini istedi.

UEFA, Ukraynalı futbolcuların EURO 2020’de giyeceği formada yer alan ‘şan olsun kahramanlarımıza’ sloganının tasarımdan çıkarılması gerektiğine karar verdi.

Açıklamada söz konusu slogan için, “Tarihi ve militarist anlamı olan slogan, açık bir biçimde siyasi özellik taşımaktadır. Bu nedenle formanın iç tarafında yer alan söz konusu sloganın UEFA’nın etik kuralları gereği tasarımdan çıkarılması gerekmektedir” denildi.

UEFA yetkilileri, ‘şan olsun Ukrayna’ya’ sözlerinin, ‘yalnız başına kullanıldığında, genel bir ulusal manası bulunan ve siyasi olmayan bir slogan olarak düşünülebileceği’ hükmüne vardı.

Ayrıca, formada yer alan Ukrayna haritasının sınırlarının Kırım’ı içine alacak şekilde çizilmiş olmasının da UEFA kurallarına aykırı olmadığına karar verildi.

Rusya dün formada yer alan Ukrayna haritasının sınırları ile milliyetçi sloganlar nedeniyle resmi olarak şikayette bulunmuştu.

Kırım, Ukrayna’daki aşırı milliyetçi eylemlerin yarımadaya sıçramasını takiben, 2014’te düzenlenen bir referandum sonucu ülkeden ayrılıp Rusya’ya bağlandı.

Nitekim ‘şan olsun Ukrayna’ya’ ve ‘şan olsun kahramanlarımıza’ da bu dönemden beri Ukrayna’daki neo-Nazi gruplar tarafından Rusya karşıtı eylemlerde sıklıkla kullanılan bir slogan.

UEFA’nın Ukrayna milli takımının formasında kalmasına izin verdiği ‘şan olsun Ukrayna’ya’ sloganı, ülkede bir süre önce resmi selamlaşma ifadesi olarak kullanılmaya başladı. Ancak, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazilerin Ukrayna’daki işbirlikçileri tarafından kullanılan bu slogan, söz konusu geçmişi ve aşırı milliyetçi gruplar tarafından eylemlerinde kullanılıyor olması nedeniyle siyasi bir özelliği içinde barındırıyor.

Zaharova: Sporda kahraman olursanız şanınız da olur

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’nın formasından ’şan olsun kahramanlarımıza’ sloganının çıkarılması kararına ilişkin, “Spor bir savaş alanı değil, bir müsabaka alanıdır. Sporda kahraman olursanız, şanınız da olur. Şanınızı bu şekilde elde edin, milliyetçi sloganlar ile değil” dedi.

Peskov: Sporda siyasetin yeri olmamalı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da UEFA’nın kararı karşısında memnun olup olmadıkları sorusu karşısında, “Bu UEFA’nın hakkıdır. Sporda siyasetin yeri olmamalı” açıklamasını yaptı.

Pandemi nedeniyle nedeniyle bir yıl ertelenen EURO 2020 cuma günü Roma’da oynanacak İtalya-Türkiye maçıyla başlayacak.

Londra’da 11 Temmuz’da gerçekleşecek final karşılaşmasıyla son bulacak EURO 2020 maçlarının oynanacağı kentler arasında Rusya’nın St. Petersburg şehri de bulunuyor.

Ukrayna: Kararını geri alması için UEFA ile görüşüyoruz

Ukrayna Futbol Federasyonu ise, EURO 2020 formalarına ilişkin verdiği kararı değiştirmesi için UEFA ile görüşmekte olduklarını açıkladı. Fakat UEFA’nın, aşırı milliyetçi sloganın forma tasarımından çıkarılmasına ilişkin kararını geri almasına ihtimal verilmiyor.

#UPDATE Ukraine’s football association said Thursday it was in talks with UEFA to reverse a decision by Europe’s football governing body to remove a slogan — “Glory to our Heroes” — from Ukraine’s #EURO2020 jerseys after protests from Russia https://t.co/e9zlt3I5UW #AFPSports pic.twitter.com/x0EMjTTSdX

— AFP News Agency (@AFP) June 10, 2021

 

 

 

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!