Yeni Gine yağmur ormanları tatlı bir sürpriz sundu: Çikolata kurbağa

Yeni Gine yağmur ormanları tatlı bir sürpriz sundu: Çikolata kurbağa
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Yeni Gine’nin bataklık yağmur ormanlarında 2016’da keşfedilen sütlü çikolata rengindeki kurbağayla ilgili genetik araştırmalarını tamamlayan Avustralyalı bilim insanları, bunun yeni bir tür olduğunu doğruladı. 

Yazar J K Rowling’in filme çekilen Harry Potter serisinin büyülü dünyasında atıştırılan lezzetli sütlü kurbağa çikolatası, ete kemiğe bürünmüş capcanlı halde bulundu.

Avustralyalı araştırmacılar, literatüre ‘Litoria mira’ olarak geçirdikleri, ama renginden ötürü ‘çikolata kurbağa’ dedikleri yeni bir türü dünyaya tanıttı.

Queensland Müzesi ve Griffith Üniversitesi’nden bilim insanları, bilimsel adı ‘Litoria caerulea’ olan yeşil ağaç kurbağasının kuzeni ‘Litoria mira’ hakkındaki araştırmalarını makale olarak Avustralya Zooloji Dergisi’nde yayımladı.

Yeni Gine yağmur ormanları tatlı bir sürpriz sundu: Çikolata kurbağahttps://t.co/jZ6CRx0knL pic.twitter.com/kN2c0NzCM0

— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) June 2, 2021

Makalede çikolata kurbağanın Yeni Gine’de çok yaygın olabileceği, ancak doğal yaşam alanı olan bataklık yağmur ormanlarının çok sık, yoğun ve aşılmaz olmasından ötürü uzun süre sır olarak kaldığı görüşü bildirildi.

Makalenin yazarlarından olan Queensland Müzesi araştırmacısı Paul Oliver, “Litoria mira’nın bilinen en yakın akrabası, Avustralya’nın kuzey ve doğusu ile Yeni Gine’de yaşayan yeşil ağaç kurbağası. İki tür birbirine çok benzer, tek farkla, biri genelde yeşil, yeni tür ise genelde tatlı bir çikolata renginde” diyerek şöyle devam etti:

“Asıl sürpriz olan, çok bilinen ve çok yaygın olan Avustralya yeşil ağaç kurbağasının Yeni Gine’nin bataklık yağmur ormanlarında yaşamakta olan uzun zamandır gözden kaçmış bir akrabasının bulunması.”

“Bu nedenle yeni kurbağaya Litoria mira adını verdik, zira Latince’de mira şaşırtıcı, tuhaf anlamına gelir.”

Bilim insanları, bu keşfin aynı zamanda Avustralya ile kuzeyindeki Yeni Gine adası arasındaki çok eski bağlara işaret ettiğini belirtti.

2.6 milyon yıl öncesine tekabül eden geç Tersiyer jeolojik dönemde karadan birbirine bağlı olan Avustralya ile Yeni Gine’de bugün birbirinden farklı doğal ortam var, ilki savana, ikincisi yağmur ormanlarıyla kaplı. 

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!