Zaharova’dan YouTube ve Instagram’ın Kırım’la ilgili içeriklere müdahalesine tepki: ABD’li platformlar kontrolden çıktı

Zaharova'dan YouTube ve Instagram'ın Kırım'la ilgili içeriklere müdahalesine tepki: ABD'li platformlar kontrolden çıktı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Rus medya kuruluşlarının içeriklerinin ABD’li internet şirketleri tarafından bloke edilmesini kınayan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Washington’un internet şirketleri aracılığıyla ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini vurguladı.

Facebook hesabından açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kırım’ın Rusya topraklarına yeniden bağlanmasının 7. yıldönümünde Rus yönetmen Andrey Kondraşov tarafından çekilen ‘Kırım: Vatan Yolu’ adlı belgesel filmin YouTube tarafından ‘şok edici içerik’ olarak etiketlenmesine ve Instagram’ın Kırım’ın en büyük televizyon kanallarından biri olan Kırım 24’ün (Crimea 24) hesabına kısmi engel getirmesine tepki gösterdi.

Google
© REUTERS / Mike Blake
Roskomnadzor, Google’dan Kırım ile ilgili filme yönelik tüm kısıtlamaların kaldırılmasını talep etti

Zaharova, “Platformlar kontrolden çıktı. Artık mesele, Washington’un yönergelerine uygun olarak ABD’li internet şirketleri tarafından gerçekleştirilen eylemlerin siyasi boyutlu olmasının ötesine geçti. Daha zorlu bir durum söz konusu. Prensipte bu şirketler, kendilerini yönetme konusunda tek tip standartlara sahip değil. Bu anlamsal ve teknolojik bir çıkmaz” ifadelerini kullandı.

İnternet platformları tarafından alınan önlemlerin sınır ötesi nitelikte olduğunu ve ABD’nin ifade özgürlüğü alanındaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğunu kaydeden Zaharova, “Washington’un amacı açık. Her alanda haksız rekabet için bilgi teknolojisinin imkanlarını kullanmak istiyorlar. Aleni şekilde nahoş olan bu amaca ulaşmak için kullanılan araçlar da nahoş” diye vurguladı.

‘Kırım: Vatan Yolu’ adlı belgesel film, Rus devlet televizyonu Rossiya 24’ün YouTube kanalında yayınlanmış, YouTube yönetimi, filmi ‘korkutucu’ ve ‘şok edici’ içerik barındırdığı gerekçesiyle ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirmişti.

Instagram da, Kırım 24’ün hesabına kısmi engel getirerek sadece fotoğraf paylaşmasına izin vermiş, fotoğraflara yazı eklemesini kısıtlamıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!