Ankara’da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Yılmaz, Türkiye’nin madencilik sektörüne yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Geçen yıl altın ithalatına **31 milyar dolar** harcandığını belirten Yılmaz, ihracatın **12 milyar dolar** olduğunu ve sektördeki ticaret açığının **19 milyar dolar** seviyesinde olduğunu ifade etti.
Türkiye’de altın üretiminin ekonomiyi enflasyonist etkilerden kurtaracağını vurgulayan Yılmaz, Türkiye’nin **6 bin 500 ton metal altın** potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Üretilen altının **Merkez Bankası’na öncelikli satılması gerektiğini** ifade eden Yılmaz, bu durumun Türkiye’deki üretimin enflasyon üzerindeki etkisini ortaya koydu.
Yılmaz, maden sektöründe beklenen yeni düzenlemelerin madencilik izinlerinin hızlandırılması ve üretimin artırılması üzerine olması gerektiğini dile getirdi. Son 10 yılda madencilik arama ruhsat sayısının **40 binden 5 bine düştüğünü** belirten Yılmaz, sektörün canlandırılması için adımların atılması gerektiğini vurguladı.
Yılmaz, madencilik sektörünün kendi kendini denetleyecek bağımsız denetim mekanizmalarını oluşturması gerektiğini söyledi. **”Yeşil dönüşüm”** ile madencilik ihtiyacının artacağını ifade eden Yılmaz, fosil yakıtlardan uzaklaşarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiğini vurguladı.
Bor madeniyle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, Türkiye’nin dünya bor rezervlerinin yaklaşık **yüzde 70’ine** sahip olduğunu aktardı. Uç ürüne dönüştürülmesi halinde Türkiye’nin bu alanda söz sahibi olabileceğini belirten Yılmaz, borun katma değerinin yüksek olduğunu ve bu alanda yapılacak yatırımların önemine dikkat çekti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]