Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Orta Vadeli Program hedefleri doğrultusunda hazırlanan yeni vergi reform paketinde vergi adaletinin güçlendirilmesi ve vergi uygulamalarının etkinliği ön planda tutuldu.
– Çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi (küresel asgari kurumlar vergisi) alınacak.
– Yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avro eşiğini aşan şirketler düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şubelerine asgari yüzde 15 kurumlar vergisi ödeyecek.
– Hibrit bir modelle kurumlar vergisi mükelleflerinin beyanları ile hasılat ve ödeme güçlerinin kıyaslanması sağlanacak.
– Ödenen asgari kurumlar vergisi, izleyen 5 hesap döneminde vergi ödemeleri gerektiği dönemlerde mahsup edilebilecek.
– Gerçek usulde vergilendirilen kazançlara asgari gelir vergisi getirilecek.
– Mükelleflerin beyan edecekleri kazançlar belirlenen oranların altında olamayacak.
– Yap-işlet-devret ve kamu-özel işbirliği projelerinde kazançlara %30 kurumlar vergisi uygulanacak.
– Banka ve finans kurumlarında olduğu gibi büyük yatırımlardan elde edilen kazançlara artırılmış vergi oranları öneriliyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]