Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye’de tüketilmeyen deniz salyangozu artık **ihracata** yönelik olarak avlanıyor. Ocak-Eylül 2023 döneminde 14 milyon 428 bin 478 dolarlık deniz salyangozu ihracatı gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla artış gösteriyor.
Türkiye’nin deniz salyangozu ihracatı yapan ülkeler arasında Güney Kore Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya, İspanya, Tayvan, ABD, İtalya, Ukrayna, Romanya, Gürcistan ve KKTC bulunuyor. Güney Kore, 6 milyon 531 bin 347 dolarlık ihracat değeriyle listenin başında yer alıyor.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türkiye’de **tüketilmeyen** deniz salyangozunun mariobet sorunsuz giriş ihraç edilmesinin önemli bir başarı olduğunu vurguladı. Bu ürünün tamamının işlenip ihraç edildiğini belirten Kalyoncu, ihracatın her geçen yıl arttığını ve üretiminin artırılması gerektiğini ifade etti.
Kalyoncu ayrıca, ihracatçıların avlanma sezonuyla ilgili düzenleme taleplerinin dikkate alınması gerektiğini ve Türkiye’de tüketilmeyen bir ürünün değere dönüştürülerek ihraç edilmesinin önemli bir başarı olduğunu belirtti. Deniz salyangozu ihracatındaki artış trendi, Türkiye’nin ekonomik çeşitlendirmesinde ve sürdürülebilir ihracat hedeflerine katkı sağlamaya devam ediyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]