SON GELİŞME
--:--:--

Küresel Piyasalar ABD-İran Geriliminde Temkinli İyimser

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Küresel Piyasalar ABD-İran Geriliminde Temkinli İyimser

Küresel piyasalar, ABD’nin İran’a yönelik saldırıları ve ardından gelen diplomatik süreçle birlikte temkinli bir iyimserlik sergiliyor. İran basını, Bender Abbas liman kentinin yanı sıra Sirik ve Cask bölgelerinde de patlama sesleri duyulduğunu bildirirken, ABD Başkanı Donald Trump olası bir anlaşmanın ‘harika ve anlamlı’ olması gerektiğini belirtti.

Trump, İran ile müzakerelerin iyi gittiğini savunarak, anlaşmaya taraf bölge ülkelerinin Abraham Anlaşmaları’na eş zamanlı katılımını savundu. ABD-İran geriliminde sona yaklaşıldığına ve Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılabileceğine dair iyimser mesajlar bulunsa da, bu diplomatik çabaların somut bir anlaşmaya dönüşmemesi, petrol fiyatlarındaki geri çekilmenin kalıcılığı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Piyasalar Veri ve Gelişmeleri Takip Ediyor

Yatırımcılar, daha önceki anlaşma haberlerinden sonuç çıkmaması nedeniyle temkinli bir yaklaşım sergiliyor. ABD’de ham petrol stoklarındaki kayda değer düşüş, görüşmelerden çıkacak sonuçların önemini vurguluyor. Haftanın geri kalanında açıklanacak ABD büyüme verileri ve kişisel tüketim harcamaları verileri piyasaların yönünü belirleyecek.

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Kevin Warsh döneminde faizlerin yüksek kalacağına dair öngörüler, hisse senedi piyasalarında risk algısını artırıyor. Bu gelişmelerle ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,51’e, dolar endeksi 99,1’e geriledi. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,7 artışla 95,7 dolara çıkarken, altının onsu yüzde 0,9 azalışla 4.531 dolardan işlem görüyor.

New York borsası tatil nedeniyle kapalıyken, endeks vadeli kontratlar güne yükselişle başladı. Asya ve Avrupa’da işlem hacmi düşük seyretti.

Avrupa ve Asya Borsalarında Karışık Seyir

Avrupa borsalarında İtalya borsası, enerji ve çip şirketlerindeki yükselişlerle 50.326,88 puanla rekor kırdı. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artırımı beklentileri sürerken, Orta Doğu’da kalıcı bir barış anlaşması sağlanamaması durumunda faiz artışının kaçınılmaz olabileceği belirtiliyor. Almanya DAX 40, Fransa CAC 40 ve İtalya FTSE MIB endeksleri değer kazandı.

Asya borsaları ise jeopolitik belirsizlikler nedeniyle karışık bir seyir izliyor. Japonya Merkez Bankası, Orta Doğu’daki gelişmeleri izlediğini ve faiz artırımı zamanlamasının değerlendirildiğini bildirdi. Güney Kore Kospi ve Hong Kong Hang Seng endeksleri yükselirken, Japonya Nikkei 225 ve Çin Şanghay bileşik endeksleri geriledi. Güney Kore Kospi endeksi 8.131,15 puanla rekor seviyeye ulaştı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,60 artışla 13.890,91 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru 45,9030 seviyesinden işlem görüyor. Kurban Bayramı arifesi nedeniyle borsada işlemler saat 12.30’a kadar sürecek.

Benzer Haberler
Küresel Piyasalar ABD-İran Geriliminde Temkinli İyimser
Küresel Piyasalar ABD-İran Geriliminde Temkinli İyimser
Nisan Ayı Yağışları Tarımda Verim Beklentisini Artırdı
Nisan Ayı Yağışları Tarımda Verim Beklentisini Artırdı
EFES PİLSEN 2026 GÜNCEL FİYAT LİSTESİ
EFES PİLSEN 2026 GÜNCEL FİYAT LİSTESİ
Hububat Üretiminde Rekor Beklentisi Yağışlarla Güçlendi
Hububat Üretiminde Rekor Beklentisi Yağışlarla Güçlendi
Gram Altın Düşüşte Ons Altın Etkisini Sürdürüyor
Gram Altın Düşüşte Ons Altın Etkisini Sürdürüyor
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Kar Dağıtım Şartları Belirlendi
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Kar Dağıtım Şartları Belirlendi
En Güncel Haberler
Habere Doğru

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları HABERE DOĞRU 'da saklıdır. Seobaz Haber Teması