SON GELİŞME
--:--:--

Tel Aviv, Washington ile Tahran Arasındaki Mutabakattan Rahatsızlık Duyuyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Tel Aviv, Washington ile Tahran Arasındaki Mutabakattan Rahatsızlık Duyuyor

İsrail’in Kanal 13 televizyonu, Washington ile Tahran arasında varılan mutabakatın Tel Aviv yönetiminde şaşkınlık ve rahatsızlık yarattığını bildirdi. İsmi açıklanmayan İsrailli yetkililer, anlaşmayı “şok edici” olarak değerlendirirken, İsrail’in bu durumla “otobüsün altına atıldığını” ifade etti. Bu mutabakatın İsrail’i zor durumda bıraktığı belirtildi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, ABD-İran müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanacağı öngörüsünün aksine, varılan mutabakatın İsrail açısından beklenmedik bir gelişme olduğunu kaydetti.

Kanal 13 ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkan Yardımcısı JD Vance arasında 14 Haziran’da gergin bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini ileri sürdü. Görüşmede, Lübnan’daki İsrail askeri varlığı ve İran ile uzlaşılan anlaşmanın maddeleri ele alındı.

İsrail’in Lübnan Politikası ve Anlaşma

İsrailli bir yetkili, İsrail ordusunun Lübnan’dan çekilmeyeceğini vurguladı. Ancak bundan sonraki her askeri faaliyetin yeniden değerlendirileceğini de sözlerine ekledi.

Kanal 13, üst düzey bir ABD’li yetkilinin açıklamasını da aktardı. Bu yetkili, anlaşmanın İsrail’in Lübnan’ın güneyinden çekilmesini içermediğini ve Tel Aviv’in “kendini savunma hakkını” koruyacağını belirtti.

Öte yandan, Kanal 15 televizyonu, İsrail Güvenlik Kabinesi’ndeki bazı bakanların Başbakan Netanyahu’dan Lübnan’daki operasyonların sürdürülmesini ve daha fazla bölgenin kontrol altına alınmasını talep ettiğini bildirdi.

Netanyahu, kabine toplantısında temel hedeflerinin “en yoğun baskılar altında dahi hareket serbestisini korumak” olduğunu söyledi. “Hem Beyrut’ta hem de Tahran’da dokunulmazlık olacak” ifadesini kullandı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ise toplantıda, ordunun sınır hattına çekilmeyeceğini ve askerlerin riske atılamayacağını ifade etti.

Kanal 15’in haberine göre, bazı kabine üyeleri ABD Başkanı Donald Trump’ı “petrol ve para karşısında taviz vermekle” eleştirdi.

Mutabakatın Arka Planı

Netanyahu, daha önce yaptığı açıklamada ABD-İran anlaşmasının ayrıntılarını bilmediğini belirtmişti. Buna karşın, Lübnan’da kontrol altında tuttukları bölgelerde kalma yönündeki tutumlarını sürdüreceklerini ifade etti.

ABD, İran ve Pakistan’ın arabuluculuğunda yürütülen temaslar sonucunda taraflar, İran’a yönelik çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan bir mutabakat zaptı üzerinde uzlaşıya varıldığını duyurdu.

ABD Başkanı Trump, ülkesinin İran ile anlaşmayı imzaladığını ve Hürmüz Boğazı’nın cuma gününden itibaren tamamen açık olacağını açıklamıştı. Tahran yönetimi ise mutabakat zaptının cuma günü İsviçre’nin Cenevre kentinde imzalanacağını bildirmişti.

Benzer Haberler
Tel Aviv, Washington ile Tahran Arasındaki Mutabakattan Rahatsızlık Duyuyor
Tel Aviv, Washington ile Tahran Arasındaki Mutabakattan Rahatsızlık Duyuyor
ABD Kongresi İran Mutabakat Zaptına Tepkili Çıktı
ABD Kongresi İran Mutabakat Zaptına Tepkili Çıktı
Missouri’de Paraşütçü Uçağı Düştü 12 Kişi Hayatını Kaybetti
Missouri’de Paraşütçü Uçağı Düştü 12 Kişi Hayatını Kaybetti
Viktor Orban Yenilgiye Rağmen Fidesz Liderliğine Devam Ediyor
Viktor Orban Yenilgiye Rağmen Fidesz Liderliğine Devam Ediyor
Donald Trump, Netanyahu’nun Lübnan Saldırısı Kararını Sert Eleştirdi
Donald Trump, Netanyahu’nun Lübnan Saldırısı Kararını Sert Eleştirdi
Trump İran’a Sert Çıktı Bedelini Ödeyecekler Dedi
Trump İran’a Sert Çıktı Bedelini Ödeyecekler Dedi
En Güncel Haberler
Habere Doğru

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları HABERE DOĞRU 'da saklıdır. Seobaz Haber Teması