Malatya kayısısının Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tesciline sahip olması, ihracat rakamlarında artışa sebep oluyor. Kentte yaklaşık 9 milyon kayısı ağacı bulunmakta ve 50 bin aile geçimini bu üründen sağlamaktadır.
Ağustos ayıyla başlayan yeni ihracat sezonunda kuru kayısıdan elde edilen gelirde artış yaşanıyor. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, bu yılın ilk ayında 7 bin 286 ton kuru kayısı ihraç edilerek 36 milyon 918 bin dolar gelir elde edildi. Bu rakamlar geçen senenin aynı dönemine göre önemli bir yükselişi işaret ediyor.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kuru kayısı ihracatındaki artışın üreticileri mutlu ettiğini belirtti. Yeni ihracat sezonuna hızlı bir başlangıç yaptıklarını ifade eden Özcan, geçen sezon 115 ülkeye 66 bin 832 ton kuru kayısı ihraç edilerek ülke ekonomisine 398 milyon 809 bin dolar kazandırdıklarını hatırlattı.
Özcan, bu yılın hedefinin 100 bin ton ihracat ve 750 milyon dolar gelir olduğunu açıkladı. Malatya kayısısının dünya çapında kalitesinin tartışılmaz olduğunu vurgulayan Özcan, kentin yoğun talep aldığını ve bu talepleri hızla ihracata dönüştürdüklerini belirtti. Kalite açısından Türkiye ve Malatya kayısısının dünya genelinde tercih edildiğini ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]