SON GELİŞME
--:--:--
USD49,42EUR55,39ALTIN6.627,42Istanbul13° Bulutlu6:48İMSAK'AKALAN SÜRE
Ekonomi

Ticaret Bakanlığı Yolcu Beraberindeki Eşya Muafiyet Limitlerinde Değişiklik Olmadığını Duyurdu

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Ticaret Bakanlığı Yolcu Beraberindeki Eşya Muafiyet Limitlerinde Değişiklik Olmadığını Duyurdu

Ticaret Bakanlığı, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen eşyalara ilişkin muafiyet limitlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığını açıkladı. Son günlerde bazı basın ve sosyal medya mecralarında yer alan, söz konusu muafiyetlerin değiştirildiğine dair gerçeği yansıtmayan paylaşımların asılsız olduğu belirtildi.

Bakanlık, yolcu beraberinde getirilen eşyalara ilişkin muafiyetlerin 2009’dan bu yana yürürlükte olan 2009/15481 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlendiğini hatırlattı. Bu karar uyarınca, her yolcu kişisel kullanım amacıyla 1 kilogram çay, 1 kilogram çözülebilir hazır kahve, 1 kilogram kahve, 1 kilogram çikolata ve 1 kilogram şekerden mamul gıda ürünlerini muaf olarak getirebiliyor.

Yolcu Beraberindeki Eşya Muafiyet Detayları

Açıklamada, yolcuların çikolata veya şekerden mamul yiyecekler için belirlenen 2 kilogramlık haklarını, dilerlerse yalnızca bu ürünlerden birine yönelik kullanabilecekleri ifade edildi. Transit yolcular haricinde, ticari nitelik taşımayan, kişisel veya ailevi kullanıma mahsus ya da hediye edilmek üzere getirilen eşyalar için de muafiyetin geçerli olduğu vurgulandı.

Her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 avroyu aşmayan eşyalar vergiden muaf tutuluyor. 15 yaşından küçük yolcular için bu limit 150 avro olarak belirlenmiş durumda. Tüketim amacıyla getirilen bitkisel ürünlerde ise taze ve kuru meyve ile sebzeler için 3 kilogram, diğer bitkisel ürünler için 1 kilograma kadar muafiyet uygulanıyor.

Bu miktarların üzerindeki bitkisel ürünlerin ticari mahiyette kabul edilerek ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirildiği belirtildi. Ayrıca, her bir yolcu için kıymeti 1500 avroyu geçmeyen ve ticari nitelik taşımayan eşyalarda, eşyanın geldiği ülkeye göre tek ve maktu vergi uygulanıyor. Avrupa Birliği ülkelerinden gelen eşyalar için yüzde 30, diğer ülkelerden gelenler için yüzde 60, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli listedeki eşyalar için ise bu oranlara ilave yüzde 20 vergi uygulanıyor. Bakanlık, yolcu beraberindeki eşya muafiyet hükümleri ve limitlerinde 2009’dan bu yana herhangi bir değişiklik yapılmadığını yineledi.

Benzer Haberler

Tümü
Sermaye Kaybı Olan Şirketlere Verilen Kolaylık Süresi Uzatıldı
Sermaye Kaybı Olan Şirketlere Verilen Kolaylık Süresi Uzatıldı
TOKİ 58 Şehirde 83 Bin 503 Sosyal Konut İnşaatını Tamamladı
TOKİ 58 Şehirde 83 Bin 503 Sosyal Konut İnşaatını Tamamladı
Otomotiv İhracatı Ocak-Eylül Döneminde 31 Milyar Doları Aştı AB Başı Çekti
Otomotiv İhracatı Ocak-Eylül Döneminde 31 Milyar Doları Aştı AB Başı Çekti
Altın Fiyatları Güne Düşüşle Başladı Ons Altın 4132 Dolar
Altın Fiyatları Güne Düşüşle Başladı Ons Altın 4132 Dolar
BIST 100 Endeksi Güne 12.271,92 Puanla Başladı
BIST 100 Endeksi Güne 12.271,92 Puanla Başladı
Bakan Işıkhan GÜÇ Programı Detaylarını Açıkladı 630 Bin Gence Ulaşıldı
Bakan Işıkhan GÜÇ Programı Detaylarını Açıkladı 630 Bin Gence Ulaşıldı
En Güncel Haberler
Habere Doğru

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları HABERE DOĞRU 'da saklıdır. Seobaz Haber Teması