Akdeniz’de Balon Balığı Popülasyonu Hızla Artıyor
Akdeniz’de son yıllarda popülasyonu hızla artan zehirli ve istilacı balon balıkları, içerdiği tetrodotoksin adlı, siyanürden daha tehlikeli bir toksin nedeniyle insan sağlığını tehdit ediyor. Ekosistemde yayılarak balık popülasyonuna olumsuz etki eden bu balıklar, aynı zamanda balıkçıların av gereçlerine zarar vererek ekonomik kayıplara yol açıyor.
28 Milyon Balık Girişi Önlendi
2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan balon balığı avcılığı desteklemeleri sayesinde 373 bin 494 balon balığının avlanması sağlanarak 28 milyon 12 bin 50 balon balığının ekosisteme girişi engellendi. Bu destekleme ile sucul biyoçeşitliliğin korunması ve balıkçıların desteklenmesi hedefleniyor.
Çevre Kirliliğine Neden Oluyorlar
Balon balıkları, karaya çıkartılması yasak olmasına rağmen amatör balıkçılar tarafından yakalanıp öldürülerek denize atılıyor. Bu durum, plajlarda çevre kirliliğine neden oluyor ve tepki çekiyor. Balıkların imha edilmeden plajlara bırakılması durumunda ise ciddi cezalar uygulanıyor.
Destekler Artırıldı
Balon balığı popülasyonunu azaltmak ve av baskısını sürdürmek amacıyla 2025-2026 yıllarında balıkçılara doğrudan destek verilecek. Benekli balon balığı için destekleme fiyatı yüzde 100 artırılarak 25 TL’ye çıkarılırken, diğer balon balığı türlerinde destekleme oranı yüzde 400 artırılarak 10 TL’ye yükseltildi.