Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Deprem Araştırmaları

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu’dan TÜBİTAK Projesi Açıklaması

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu, 6 Şubat depremleri sonrası yürütülen TÜBİTAK projelerinde bilimsel çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bu yıl, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Hakan Yavaşoğlu’nun yürütücülüğünü üstlendiği projede, “6 Şubat 2023 Depremleri Sonrası Doğu Anadolu Fay Zonunda Oluşan Post-Sismik Deformasyonların GNSS Tekniği ile Araştırılması” kapsamında GPS ölçümleri yapıldı. Fayın deprem sonrası hareketleri hesaplandı.

Bölgedeki Genel Hareketlilik Değerlendirildi

İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından desteklenen projenin temel hedefi, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem bölgesinde post-sismik dönem hareketlerini incelemek. Yapılan çalışmalar sonucunda Kahramanmaraş bölgesinde hareketlerin devam ettiği ve genel hareketliliğin yavaşladığı görüldü. Bölgedeki GPS noktalarında ölçümler belirli periyotlarda devam edecek.

Yeni Bir ‘Deprem Büyüklük Kestirim Modeli’ Oluşturuldu

Prof. Dr. Tiryakioğlu’nun diğer çalışmasında, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki sabit GPS istasyonları verileri incelendi. Bu incelemede, Afyonkarahisar’daki GPS’lerin depremlerden sonra hareketlendiği gözlemlendi. Bu verilere dayanarak yeni bir ‘deprem büyüklük kestirim modeli’ oluşturuldu. Ankara Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi’ndeki akademisyenlerle birlikte yapılan bu çalışma önemli sonuçlar ortaya koydu.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!