Çin, Orta ve Doğu Avrupa ülkeleriyle aşı alanında iş birliğini geliştirmek istiyor

Türk öğrencilerden Çin liderine mektup
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının dağıtılması konusunda Orta ve Doğu Avrupa ülkeleriyle iş birliğine açık olduklarını bildirdi.

Çin haber ajansı Xinhua’nın haberine göre, Devlet Başkanı Cinping, çevrimiçi olarak düzenlenen Çin ve Merkezi ve Doğu Avrupa Ülkeleri (CCEEC) zirvesinde, 17 ülkenin liderlerine hitap etti. 

Sırbistan‘ın Çinli Sinopharm şirketinin geliştirdiği Kovid-19 aşısından 1 milyon doz aldığı, Çinli ve Macar üreticilerin ortak aşı imalatı için çalıştıklarını anımsatan Cinping, “Çin’in bu tür iş birliklerini etkin olarak destekleyeceğini” belirtti.

Çin yuanı ve ABD doları
© REUTERS / DADO RUVIC
‘ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı 245 bin kişinin işine mal oldu’

‘170 milyar dolar hacminde ihracat planlıyoruz’

Öte yandan Cinping, Çin’in Orta ve Doğu Avrupa ile tarım alanında iş birliğini geliştirmek istediğini, gelecek 5 yılda bölgeden 170 milyar dolarlık tarım, gıda ve diğer ürünleri ihraç etmeyi planladıklarını kaydetti.

Şi, konuşmasında ayrıca, Şanghay’daki Fudan Üniversitesinin Macaristan’da bir şube kurmayı planladığını aktardı.

“17+1” adıyla da anılan CCEEC Zirvesi, Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında iş birliğini artırmayı amaçlıyor. Almanya, Fransa ve önde gelen diğer Batı Avrupa ülkeleri bu yapılanmayı, Çin’in Avrupa Birliği’nin (AB) siyasi ve ekonomik etki sahasına müdahale girişimi olarak yorumluyor.

Pekin yönetimi, ABD ile var olan ticaret savaşı çerçevesinde dış ticarette alternatiflerini artırma stratejisi izliyor.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!