BM Genel Komiseri, Gazze’deki Durumu Üye Ülkelerle Paylaştı

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze’deki İnsani Durumu Anlattı

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, BM Cenevre Ofisi’nde üye ülkelerin temsilcilerini, İsrail’in ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde yaşananlarla ilgili bilgilendirdi.

Refah’ta Endişe Verici Durum

Lazzarini, toplantının yaklaşık 2 saat sürdüğünü belirtti ve “Genel olarak Refah’ta yaşanan son derece endişe verici durumu ele aldık. Refah’ta insanlar, olası büyük ölçekli askeri operasyon nedeniyle tedirgin ve korkuyor. Eğer askeri operasyon gerçekleşirse soru şu; ‘Refah’taki siviller’ nereye gidecek? Artık Refah’ta kesinlikle güvenli bir yer yok.” şeklinde konuştu.

Gazze’deki Çatışmaların Etkisi

Lazzarini, Gazze’de yaşanan çatışmalar sonucunda 100 binden fazla kişinin öldüğünü, yaralandığını veya kaybolduğunu aktardı. Bu durumun 4 ayda nüfusun yüzde 5’ini etkilediğini vurgulayan Lazzarini, bu insanların acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

UNRWA Çalışanlarının Saldırı İddiası

UNRWA’nın 12 çalışanının 7 Ekim 2023 saldırılarına karıştığı iddiasının da toplantıda gündeme geldiği bilgisini paylaşan Lazzarini, bu kişilerin sözleşmelerinin feshedilmesi dahil yaşanan sürecin ve soruşturmanın başladığını belirtti.

BM Tesislerine Yapılan Saygısızlık

Lazzarini, İsrail’in, UNRWA’nın Gazze’deki binasının altında Hamas tüneli olduğuna yönelik iddiaların da toplantıda gündeme geldiğini aktardı. Savaşın sona ermesinden sonra bu iddiaların soruşturma kurulu tarafından inceleneceğini ve bu süreçte BM tesislerine açıkça saygısızlık yapıldığını vurguladı.

UNRWA’nın Dağıtılması Talepleri

Lazzarini, UNRWA’nın dağıtılmasıyla ilgili çağrıları da konuştuklarının altını çizdi ve bu çağrıların “dar görüşlü” bir yaklaşım olduğunu belirtti. UNRWA’nın, Gazze’deki mültecilerin insani ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.

Gazze’deki Durum

İsrail’in Refah’a düzenlediği saldırılarda 100’den fazla kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı ve planlanan kara harekatı insani felaket endişelerini artırdı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonucunda on binlerce Filistinli yerinden edildi ve bölge altyapısı büyük hasar gördü.

Uluslararası Adalet Divanı’nın Kararı

İsrail’in soykırımla suçlandığı Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika’nın açtığı dava kapsamında verdiği ara kararda, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin iddiaların makul olduğunu belirtti.

Gazze’de yaşanan bu felaketin ardından Lazzarini, genel anlamda siyasi bir çözüme ulaşmanın zamanının geldiğini ifade etti.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!