Cambridge Üniversitesi’nden Yapılan Araştırmaya Göre, Yetişkinlerde Obezite ile İlişkilendirilen Yeni Gen Varyantları Tespit Edildi

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Yeni Gen Varyantları Yetişkinlerde Obezite Riskini Artırıyor

‘Nature Genetic’ dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Cambridge Üniversitesi Tıbbi Araştırma Konseyi’nden bilim insanları, obez olma olasılığını artıran yeni gen varyantlarını keşfettiler. Bu gen varyantları, çocuklarda kilo alımını etkileyen diğer bilinen varyantlardan farklı olarak, yalnızca yetişkinlerde rol oynamaktadır.

BSN ve APBA1 Genlerinin Rolü

Araştırmacılar, Birleşik Krallık Biyobanka veri tabanında kayıtlı 500 binden fazla kişinin verilerini inceledi ve BSN ile APBA1 adlı iki genin varyantlarının yetişkinlerde obezite riskini artırdığını belirledi. Bassoon olarak da bilinen BSN’deki varyantlar, yüksek diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı riskiyle ilişkilendirilmiş ve her 6 bin 500 yetişkinden 1’ini etkilediği tespit edilmiştir.

Profesör Giles Yeo’dan Açıklamalar

Time dergisine konuşan araştırma yazarlarından Profesör Giles Yeo, bu gen varyantlarını taşıyan kişilerin yaşlanınca beyinlerindeki nöronların bozulmaya başlamasıyla, beyinde gıda alımını kontrol eden temel devreleri kaldırdığını belirtmiştir. Bu durumun da söz konusu kişilerin obezite sorunuyla karşılaşmalarına neden olduğunu vurgulayan Yeo, bu yeni bulguların ilaç şirketlerinin önleyici tedavi geliştirmesine katkı sağlayabileceğini ifade etmiştir.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!