Kütahya’da Çini Sanatının Ustası: Dönmez

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Sanat Eserlerini Oluşturma Süreci

Kütahya‘da tarihi evlerin bulunduğu Germiyan Sokağı‘ndaki Kültür ve Sanat Evi‘nde atölyesinde çalışmalarını sürdüren Dönmez, çini çamuruyla vazo, tabak, karo gibi objeleri sanat eserlerine dönüştürüyor. Motiflerin çizilmesi ve boyanmasının ardından eserler, camla sırlandıktan sonra 900 ila 1200 derece ısıdaki fırınlarda ateşle buluşturuluyor.

Sanata İlk Adım

Dönmez, ilkokul yıllarında çini atölyelerine yapılan okul gezisinde çini sanatıyla tanıştığını belirtiyor. Ortaokula başladığında seçmeli dersler arasında bulunan çini bölümünü tercih ederek bu sanata olan ilgisini sürdürmeye karar verdi.

Sanat Hayatı ve Eserler

Dönmez, emekli olduktan sonra çini sanatına daha fazla zaman ayırdığını ve bugüne kadar 800’den fazla eser yarattığını ifade ediyor. Eserlerinin çoğunu sattığını ve birçoğunun yurt dışına gönderildiğini belirten sanatçı, İstanbul’daki çini satış mağazaları aracılığıyla eserlerinin Arap ülkeleri başta olmak üzere ilgi gördüğünü dile getiriyor.

Renk Seçimi ve Motifler

Osmanlı dönemine ait motifleri eserlerinde kullanan Dönmez, genellikle mavi ve beyaz renklerini tercih ediyor. Mavi ve beyazın sonsuzluğu temsil ettiğini ve her ortamda dikkat çektiğini belirten sanatçı, eserlerinde bu renklere ağırlık verdiği için “mavi beyazcı” olarak anılmaya başladığını aktarıyor.

Gelecek ve Öğretme İsteği

Dönmez, birçok kişiye çini sanatını öğrettiğini ve bu sanatın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguluyor. Kendisini çini yaparken terapi gibi hissettiğini ve kötü düşüncelerden uzaklaştığını belirten sanatçı, sanatını son nefesine kadar sürdüreceğini sözlerine ekliyor.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!