Rekabet Kurulu, META’nın ‘Threads’ Uygulaması Hakkında Yaptığı Açıklamayı Değerlendiriyor

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Ön Araştırma Başlatıldı

Rekabet Kurulu’nun açıklamasına göre, META tarafından piyasaya sürülen ‘Threads’ adlı uygulamaya giriş yapabilmek için kullanıcıların bir Instagram hesabına sahip olmalarının zorunlu tutulduğu ve benzer şekilde Threads hesabını kaldırmak isteyen kullanıcıların Instagram hesabını da silmek zorunda bırakıldığı iddiası üzerine, META hakkında ön araştırma başlatıldı.

Veri Birleştirme Politikaları İncelendi

Yapılan ön araştırmada, META’nın veri birleştirme politikaları kapsamında, Instagram hesaplarından toplanan verilerin Threads hesaplarına aktarılabileceği ve Threads üzerinden toplanan verilerin diğer META ürünlerini sağlamak, kişiselleştirmek, iyileştirmek ve reklam hizmetleri sunmak amacıyla kullanılabileceği belirlendi. Bu doğrultuda, 23 Kasım 2023 tarihinde META hakkında soruşturma başlatıldı.

Geçici Tedbir Kararı Alındı

Rekabet Kurulu, META’nın Instagram ve Threads arasındaki veri birleştirme davranışını engellemek amacıyla geçici tedbir kararı aldı. Her gün için 4 milyon 796 bin 152,96 lira günlük idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Ayrıca, META’nın pazar gücünü artırarak rekabeti engellediği tespit edilerek tedbir kararı gereği Instagram ve Threads arasındaki veri birleştirme işlemi durduruldu.

Profilsiz Kullanım Önerisi Reddedildi

META, tedbir kararına uymak adına Avrupa Birliği’ndeki kullanıcılar için getirilen ‘profilsiz kullanım’ önerisini sunsa da Kurul tarafından kabul edilmedi. META’nın kullanıcı verilerini birleştirme eylemine son vermek adına yeni bir çözüm önerisi getirmediği belirtildi.

Threads Faaliyetlerine Son Verdi

30 Nisan 2024 tarihi itibarıyla Türkiye’deki tüm Threads kullanıcılarının profillerini devre dışı bıraktığını açıklayan META’nın tedbir kararına uyum sağladığı ve günlük para cezasının sonlandırıldığı bildirildi. Kurul, Threads’in faaliyetlerini durdurmasını geçici tedbir kararına uygun buldu ve para cezasının yeni tutarı olarak 335 milyon 730 bin 707 lira 20 kuruş olarak belirlendi.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!