Türkiye Tarım İhracatında Tarihi Zirveler

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

2023 İlk Çeyreğinde Tarım Sektörü Rekor Kırdı

Türkiye’nin tarım sektörü, jeopolitik risklerin ve küresel gıda arzı sıkıntılarının yaşandığı ocak-mart döneminde tarihi bir başarıya imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, tarım sektörü 9,3 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek performansını gösterdi. 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 8,6 artışla, Türkiye’nin toplam dış satımının yüzde 14,6’sını tarım sektörü oluşturdu.

Rekor Kırılan Sektörler ve İhracat Miktarları

İlk çeyrekte 10 sektörden 5’i ihracat rekoru kırdı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü 3,1 milyar dolarlık, yaş meyve ve sebzede 963,6 milyon dolarlık, meyve sebze mamullerinde 708,3 milyon dolarlık, kuru meyve ve mamullerinde 497,6 milyon dolarlık, süs bitkileri ve mamullerinde ise 49,1 milyon dolarlık dış satım gerçekleşti. slot turnuvaları 2024

En Çok İhracat Yapılan Ülkeler

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe Irak 583,8 milyon dolarla en çok ihracat yapılan ülke olurken, yaş meyve ve sebzede Rusya Federasyonu, meyve sebze mamullerinde ABD, kuru meyve ve mamullerinde Almanya, süs bitkileri ve mamullerinde ise Hollanda öne çıktı.

İller Bazında İhracat Performansı

İstanbul’dan 903,7 milyon dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile 197,6 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri, Mersin’den 263,8 milyon dolarlık yaş meyve sebze, İzmir’den 160,6 milyon dolarlık kuru meyve ve mamulleri, Antalya’dan 20,6 milyon dolarlık süs bitkileri ve mamulleri ihracatı gerçekleşti.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!