Türkiye’de Yaşlı Nüfusun Demografik Değişimi

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Doğu Karadeniz’de Kırsal Nüfusun Azalması

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, 2023 yılında Türkiye genelinde 65 yaş ve üstü toplam nüfus 8 milyon 722 bin 806 kişi olarak belirlendi. Doğu Karadeniz’de ise bu sayı 438 bin 827 kişi olarak kaydedildi. Bölgede, **kırsaldan kentlere doğru göç hareketliliğinin artması**, demografik yapının değişmesine ve köylerin yaşlanmasına neden oldu.

Kültürel Aktarımın Durma Noktasına Gelmesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Gözübüyük Tamer, **kırsal nüfusun şehirlere göç etmesinin demografik yapıyı değiştirdiğini** ve bu durumun **kültürel aktarımı durma noktasına getirdiğini** belirtti. Şehirlerde altyapı hizmetlerinde, sağlık ve sosyal alanlarda baskı oluşturarak dezavantajlı bir durum yarattığını vurguladı.

Çözüm Arayışı ve Öneriler

Prof. Dr. Tamer, genç nüfusun kentlere göç etmesi sonucunda Doğu Karadeniz’deki köylerin giderek yaşlandığına dikkat çekti. Bu durumu çözmek için **farklı kırsalın özelliklerini dikkate alarak politika önerileri** geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Meslek liselerinin müfredatının bölgelere göre revize edilmesi ve mezunların bölgenin ihtiyacı olan alanlarda istihdam edilmesiyle genç nüfusun bölgede tutulabileceğini ifade etti.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!