Varank, Berlin’deki İklim Diyaloğu Toplantısında Türkiye’nin Hedeflerini Anlattı

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Advert

Varank, İklim Değişikliğiyle Mücadelede Uluslararası İşbirliğinin Önemini Vurguladı

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 15. Petersberg İklim Diyaloğu’na Türkiye adına katılan Varank, toplantıda Türkiye’nin iklim hedeflerine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Varank, kararların uluslararası çerçevede alındığını vurgulayarak, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 29. Taraflar Konferansı’nın (COP29) 2024 yılında Bakü’de yapılacağını hatırlattı.

Türkiye’nin İklim Politikaları ve COP29 Öncesi Hazırlıkları

Varank, Türkiye’nin iklim müzakerelerinde deneyimli bir taraf ülke olarak 2024’ü önemsediğini belirterek, Türkiye’nin gelişmekte olan ekonomilerin yaşadığı zorlukları dikkate aldığını ve küresel sıcaklık artışını sınırlandırmak için hızlı aksiyon alınması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin COP29 öncesinde 2030 hedefli bir iklim planını Birleşmiş Milletler’e sunduğunu ve bu planla sera gazı emisyonlarını 2030’a kadar yüzde 41 azaltmayı hedeflediğini açıkladı.

Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Hedefleri ve Net Sıfır Emisyon Vizyonu

Varank, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki potansiyelini vurgulayarak, 2035’e kadar ilave 68 gigavatlık yeni yenilenebilir enerji üretim kapasitesini artırmayı planladıklarını belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda uzun dönemli iklim değişikliği stratejisinin hazırlanacağını ve COP29 öncesinde tamamlanarak Bakü’de sunulacağını ifade etti.

Döngüsel Ekonomi ve Sıfır Atık Hareketi

Varank, Türkiye’nin iklim eylemlerine destek vermek için başlattığı ‘Sıfır Atık’ Hareketi ve döngüsel ekonomiye geçişin Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmasında kilit önemde olduğunu belirtti. Varank, iklim değişikliğiyle mücadelede hakkaniyetin önemine vurgu yaparak, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerin yeşil dönüşümüne destek olması gerektiğini vurguladı.

Bu Yazıya Tepki Ver
Giriş Yap

Habere Doğru ayrıcalıklarındandan yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!